În fiecare an, în sezonul rece, numărul incendiilor produse la locuinţele şi gospodăriile cetăţenilor creşte, iar pagubele materiale şi efectele sunt însemnate. Uneori, flăcările iau chiar vieţi omeneşti. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, din neglijenţa oamenilor, care nu îşi iau toate măsurile pentru evitarea acestor tragedii. Conform datelor statistice, în cursul anului 2021, cele mai multe incendii au fost provocate de:
- utilizarea de mijloace (surse) de încălzire defecte, improvizate sau montate necorespunzător – 151 de incendii;
- coşuri de fum neconforme, defecte sau necurăţate – 77 de incendii.
În ciuda faptului că, an de an, zeci de locuinţe sunt distruse, cetăţenii nu îşi iau măsuri pentru evitarea incendiilor, motiv pentru care pompierii gălăţeni au fost solicitaţi, şi anul acesta, să intervină la zeci de locuinţe cuprinse de flăcări. Numai în luna februarie 2022, pompierii au intervenit la 21 de incendii de locuinţe (Barcea, Tecuci, Galaţi, Lieşti, Cudalbi, Mândreşti, Braniştea, Costache Negri, Târgu Bujor, Buciumeni etc.), unul dintre ele fiind fatal pentru o persoană din localitatea Mândreşti.
Drept urmare, pompierii gălăţeni le reamintesc cetăţenilor câteva reguli şi recomandări de care trebuie să ţină seama pentru a evita producerea unor tragedii:
– Nu folosiţi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;
– Nu depozitaţi materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinţei;
– Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
– Amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o tăviţă metalică pentru a vă feri de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului;
– Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;
– Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
– Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;
– Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete.