Asociaţia Şoapta Florilor organizează, în zilele de 14 şi 15 octombrie, o serie de activităţi în judeţul Galaţi, respectiv la Folteşti şi Rediu, în cadrul celei de-a doua sesiuni a campaniei „La coafor cu psihologul”, o campanie de informare despre violenţa domestică, sănătate şi stimă de sine, concepută special pentru femeile din mediul rural.
Prima sesiune a campaniei a avut loc în judeţul Ialomiţa, la Borduşani şi Sudiţi, în perioada 23 şi 24 septembrie, şi a reunit 200 de femei în incinta căminelor culturale pentru o sesiune de informare despre violenţă domestică, discuţii despre modul în care femeile au grijă de sănătatea lor psihică şi fizică, dar şi despre ceea ce înseamnă stima de sine. "Multe dintre femei au solicitat să discute cu psihologul echipei şi este de înţeles dorinţa lor, din moment ce numai două din o sută cincisprezece intervievate apelasera vreodată la serviciile unui psiholog. În timp ce peste 120 de femei au trecut prin mâinile hair stylistilor din echipă, beneficiind de o schimbare de look, s-a discutat despre problemele cu care se confruntă femeile din rural, greutăţile lor, nevoile şi cele mai mari dorinţe pe care le au acestea. 34% dintre femeile prezente au recunoscut că nu se îngrijesc suficient de sănătatea lor şi că, din pricina stresului, a lipsei locurilor de muncă, a problemelor din familie, a sărăciei şi a lipsei banilor, precum şi a muncii zilnice epuizante din gospodărie şi de la câmp ori din cauza condiţiilor precare de trăi şi a grijei zilei de mâine, au simţit nu o dată în ultimele trei luni că cedează psihic şi vor «să-şi ia lumea în cap»", spun iniţiatorii campaniei.
Au fost şi femei care se confruntă în mod real cu violenţa domestică şi care au aflat ce paşi pot urma când au nevoie de ajutor, cui se pot adresa şi dacă se află la risc de a-şi pierde viaţă, completând anonim un chestionar special conceput în acest sens. "Timp de câteva ore, femeile s-au bucurat să fie împreună, s-au bucurat să le ofere cineva informaţii de care au nevoie, să le întrebe cum le este, cum se simt, care le sunt problemele şi ce vise au. Iar la final, au plecat zâmbind şi admirandu-se în oglindă, hotărâte să se îngrijească mai mult, să nu rămână întotdeauna ultimele din familie care îşi cumpără o haină sau merg la medic. Au fost femei care îşi doresc mai mult ca orice să îşi termine studiile, să aibă o rochie frumoasă, să cânte, să primească o maşină de spălat, să devină şofer de tir, să cultive flori, dar majoritatea şi-au dorit o vacanţă la mare sau la munte, în care să se odihnească", au adăugat reprezentanţii asociaţiei.
În luna noiembrie va avea loc a treia sesiune a campaniei, la Mircea Vodă şi Ostrov, în judeţul Constanţa, în zilele de 04 şi 05 noiembrie.