17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fugarii din calea apelor au dormit prin săli de sport sau la rude
Fugarii din calea apelor au dormit prin săli de sport sau la rude
Au rămas doar cu hainele de pe ei. Asta au păţit sute de oameni din judeţul Galaţi care au fost evacuaţi din casele inundate. Cei mai mulţi sunt din localităţile Pechea şi Slobozia Conachi.  În Pechea au fost 250 de oameni salvaţi din poduri de către pompieri şi jandarmi, iar în Slobozia Conachi alţi 200. La Pechea, în sala de sport, câteva zeci de persoane care nu mai aveau nici rude la care să se adăpostească au dormit pe jos, în sacii de dormit şi saltelele aduse de Crucea Roşie. Tot de la Crucea Roşie, dar şi de la Primăria Pechea, au primit şi mâncare, cizme şi pături, iar preoţii din zonă au venit şi au stat cu ei, le-au adus de mâncare, ceai cald şi chiar au spus rugăciuni alături de oameni. Localnicii sunt distruşi deoarece majoritatea au fost salvaţi în ultima clipă de pompieri, unii chiar din podurile caselor unde se adăpostiseră. ”Nu mai avem nimic, mâine vom vedea ce a mai rămas din casa noastră. Cu hainele de pe noi am fugit. Am urcat câinele şi păsările în pod şi apoi ne-au scos. Nu ştim ce a mai rămas în urmă. Nici pantalonii de pe mine nu i-am mai putut păstra că erau praf. Mi-am luat alţii de la magazin cu ultimii bani. Nimic nu mai avem. Ceaiul ăsta şi covrigul pe care mi l-au dat, asta am mâncat astăzi”, se căina Nelu Ştefănuţ, iar vecinii de lângă el aveau poveşti asemănătoare. Toţi plătiseră acelaţi preţ în faţa apelor şi în 2013, iar acum urgia a venit iar peste ei. 
Ioan Lungeanu, preot din Pechea, alături de ceilalţi preoţi din zonă au venit la sala de sport unde erau sinistraţii, le-au asigurat o masă şi ceai cald, au ţinut legătura cu Primăria, au colaborat cu Crucea Roşie pentru a le transmite nevoile oamenilor. Ba chiar s-au rugat şi au încercat să calmeze oamenii disperaţi că nu mai aveau un acopriş deasupra capului. Le-au spus că dacă încă mai sunt în viaţă toate celelalte se pot rezolva. 
Nici la Slobozia Conachi nu era mai bine. Un bărbat era să moară luat de ape pe când încerca să deschidă o poartă. ””„„Nu avem somn. Ce să facem, mai stăm pe la rude, dar tot venim şi pe aici că dacă mai vine o viitură, parcă nu putem sta aşa”, se plîngea un sătean care, şi el, spunea că în 2013 a păţit acelaşi necaz. 
O altă situaţia îngrijora autorităţile din Slobozia Conachi unde au ajuns şi pompe de mare putere de la Ciolpani. ”Nu mai avem unde să deversăm apa. Din păcate nu mai tragem cu pompele că nu mai primeşte Siretul apa. Este acum apa cu un metru mai adâncă decât în 2013”, spunea primarul Emil Dragomir. 
Situaţia este în continuare gravă. ”Intervenţia pentru evacuarea preventivă a persoanelor din zonele afectate de inundaţii este asigurată de forţele ISU Galaţi, al cărui personal şi tehnică de intervenţie a fost suplimentată cu detaşamente de pompieri de la USISU şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Călăraşi şi Ialomiţa. Ca urmare, în localitatea Pechea, un echipaj format din pompieri şi jandarmi a salvat din calea apelor, cu două bărci pneumatice, 17 persoane adulte şi 5 copii. Acestea au fost cazate la rude şi se acţionează în sistem integrat pentru revenirea la locuinţe în cel mai scurt timp”, a precizat cpt. Cătălin Sion, ISU Galaţi. 
În judeţul Galaţi se intervine în continuare pentru înlăturarea efectelor generate de inundaţii cu peste 300 de efective din cadrul IGSU, IGPR, IGJR, MapN, SVSU şi CLSU şi 70 de mijloace de intervenţie.

Articole înrudite