Înfruntând canicula zilei de joi, 22 iunie, domnul Viorel Ilişoi s-a întâlnit cu numeroşi oameni de litere şi iubitori ai literaturii, în cadrul Bibliotecii V.A. Urechia. Evenimentul este legat de lansarea volumului „Eroii mei”, ultima carte a cunoscutului autor de reportaje, eseuri, istorie literara, poezie şi scenarii de film.
Viorel Ilişoi, care şi-a început cariera ca ziarist în primele zile post-decembriste, ca un Gavroche pe baricadele Revoluţiei franceze, a rămas legat de acest drum care l-a şi confirmat ca unul din cei mai buni şi pasionaţi autori de literatură jurnalistică majoră în România.
Legat de experienţa sa gălăţeană, Viorel Ilişoi mărturiseşte: „Am fost ziarist, o vreme, în Galaţi. Am suferit în Galaţi şi am scris despre asta. Am iubit. Am fost înşelat. În Galaţi am mulţi prieteni, mulţi cititori, mulţi oameni pe care-i admir (nu spun nimic despre puţinii pe care-i detest). Am fost premiat. Am pierdut o luptă, am câştigat alta. Am citit mult, am scris, am publicat. Am redescoperit poezia în Galaţi, alături de prietenii de la cenaclul «Noduri şi semne». Era să mă şi însor în Galaţi. Şi să iau bătaie. Am străbătut oraşul pe jos, cu bicicleta, cu maşina. Am trecut prin el, oraşul a trecut prin mine. M-a primit cu braţele deschise, m-a şi chinuit, mi-a dat prieteni, mi-a dat vise, inspiraţie. Să nu lansez o carte nouă în Galaţi e un fel de trădare. «Eroii mei», unii chiar gălăţeni, îşi deschid aripile de hârtie în Galaţi”.
Şi lansarea a avut loc cu căldură şi interes, discuţiile fiind moderate de doamna Geta Eftimie, director adjunct al bibliotecii, şi scriitorul Adi George Secară. În sală au fost printre alţii: Marius Grama, Tudor Neacşu, Constantin Gumann, Dorian Stoilescu şi profesorul Vasile Trandafir, acuarelist talentat care trăieşte şi lucrează la Varşovia, în Polonia.
Cartea „Eroii mei” cuprinde o colecţie de proze scurte, care sunt o continuare a exuberantei pasiuni pentru explorarea vieţii, a destinelor şi oamenilor care uneori par obişnuiţi sau insignificanţi şi trebuie descoperiţi ca valoare spirituală, filantropică, donquijotistă, adeseori nesăbuiţi, dar plini de miracolul existenţei. Eroii lui Viorel Ilişoi sunt oamenii de lângă noi care au o vocaţie individuală, modalităţi demne de a trăi şi muri ca probe ale libertăţii existenţiale.
În prezentarea oficială a cărţii putem citi: „Eroii mei sunt anonimi sau prea puţin cunoscuţi. I-am întâlnit, i-am îndrăgit, am scris cu admiraţie despre ei. Învingători sau învinşi, încă în viaţă sau retraşi în anticamera uitării, ceva m-a mişcat adânc la fiecare. Sunt oameni remarcabili care, cu aura lor, luminează totul în jur. Citindu-le poveştile, aşa cum le-am lăsat să curgă din inimă, eroii mei vor deveni, cititorule, şi ai tăi”. FOTO, mai jos! ↓