26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Procesiune la Galaţi cu Icoana Maicii Domnului Prodromiţa
FOTO: Procesiune la Galaţi cu Icoana Maicii Domnului Prodromiţa

În ziua de 12 iulie, când se face cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromiţa de la Muntele Athos, în Arhiepiscopia Dunării de Jos este prilej de mare bucurie duhovnicească întrucât cunoscuta biserică gălăţeană „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” îşi sărbătoreşte cel de-al doilea hram.
În ajunul sărbătorii, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Casian, la biserica „Sfinţii Împăraţi” a fost desfăşurată tradiţionala procesiune cu replica fidelă a Icoanei Prodromiţa, adusă din patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale din Galaţi.
La evenimentul duhovnicesc prilejuit de această sărbătoare au participat slujitori din Administraţia eparhială, preoţi din municipiul Galaţi şi credincioşi din mai multe comunităţi parohiale, veniţi special pentru o cinsti după cuviinţă pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos.
După ce clericii şi credincioşii prezenţi la eveniment au mers în procesiune cu icoana pe aleea principală a bisericii până în interiorul sfântului locaş, în cântări şi rugăciuni către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, odorul de mare preţ a fost aşezat spre închinare.
În continuare, au fost săvârşite slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodormiţa.
La final, protoiereul de Galaţi, preotul Valentin Rădoi a transmis mesajul de binecuvântare al chiriarhului Dunării de Jos şi le-a vorbit credincioşilor despre istoria acestei icoane şi minunea petrecută în urmă cu 161 de ani la Galaţi.
Bucuria celor prezenţi a fost mare, întrucât până seara târziu au avut posibilitatea de a se închina, a săruta cu evlavie această icoană a Maicii Domnului şi a se ruga pentru tot binele şi ajutorul de care are nevoie fiecare om în viaţa sa, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. FOTO, mai jos!

SCURT ISTORIC: În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.
De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci, precizează Arhiepiscopia.


Articole înrudite