“Faţă de evenimentul de anul trecut, roboţii de acum sunt mult mai complicaţi! Stai să vezi că la anul vin cu roboţi comandaţi cu căşti neuronale”, a exclamat cineva din mulţimea de vizitatori. Visul devenit realitate al tinerilor pasionaţi de această pasiune “ultra high-tech”, s-a conturat în a doua ediţie a întâlnirii - Marea Unire a Roboticii (MUR), eveniment dedicat participanţilor cu vârsta de până la 18 ani şi care a fost găzduit de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi.
Iniţiativa aparţine Clubului de Robotică ByteForce CNVA Galaţi şi face parte dintr-un amplu proiect denumit “First Tech Challenge România 2024-2025”. Ambiţiosul proiect are ca obiective “dezvoltarea competenţelor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) şi promovarea roboticii în comunitate printr-un cumul de activităţi tehnice, competiţionale şi educative”.
Evenimentul a fost sprijinit şi apreciat la nivel înalt, pe lângă universitatea gălăţeană, Consiliul Judeţean Galaţi şi Primăria Municipiului Galaţi fiind prezente inclusiv la ceremonia de deschidere a Marii Uniri a Roboticii. Cele 11 echipe din România şi una din Republica Moldova au fost salutate de:
Dl. Costel Fotea, Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, care a evidenţiat importanţa susţinerii tinerilor pasionaţi de tehnologie pentru dezvoltarea judeţului.
Dl. Prof. Romeo Zamfir, Director al Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri”, care a subliniat rezultatele de excepţie ale elevilor şi dedicarea echipei ByteForce.
Dl. Prof. univ. dr. Arthur Tuluş, Prorector al Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, care a reafirmat angajamentul instituţiei pentru promovarea inovaţiei.
Dl. Prof. univ. dr. ing. Răzvan Şolea, Decan al Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, care a pus accent pe colaborarea dintre mediul academic şi iniţiativele liceale.
Roboţii sunt instalaţii unicat, concepute şi fabricate de elevii participanţi din piese cumpărate, dar şi din componente realizate chiar de ei la imprimante 3D, iar softurile de comandă, adevărate bijuterii de inginerie pot concura cu realizări similare din laboratoarele universitare. Roboţii sunt antrenaţi să analizeze autonom configuraţia mediului şi terenului, fiind în pas cu ştiinţa inteligenţei artificiale. Concursul dintre echipe se bazează pe un turneu, unde maşinile trebuie să realizeze baremuri şi norme de acţiune, eficienţa şi timp.
Cei peste 150 de tineri inovatori au animat marele hol al Universităţii “Dunărea de Jos”, care a devenit un loc al viitorului, conform devizei echipei gălăţene ByteForce, adică “Building the future byte by byte” (Construind viitorul byte cu byte). Şi pentru că un eveniment tineresc trebuie să aibă şi o parte de divertisment, participanţii au socializat, au ascultat muzică şi chiar au încins o horă mare.
Fotografii ↓ de Florin Mocanu şi Dănuţ Onofrei