Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (I.C.D.E.A.P.A.) Galaţi, în colaborare cu World Wildlife Fund (WWF) România, va desfăşura o activitate de populare a fluviului Dunărea cu puiet de sturioni, vineri, 30 august 2024, la ora 09.30, la km 100 al fluviului Dunărea, în dreptul localităţii Isaccea.
"Vor fi eliberaţi 370 pui de nisetru şi 940 pui de păstrugă, având dimensiuni cuprinse între 18-23 cm. Aceşti puieţi provin din genitori de generaţie F1, din speciile Acipenser stellatus (Pallas, 1771) şi Acipenser gueldenstaedtii (Brandt & Ratzeburg, 1883)", precizează I.C.D.E.A.P.A. Galaţi.
Acţiunea de populare are ca obiectiv principal contribuţia la protecţia şi conservarea sturionilor, specii aflate în pericol.
"Evenimentul se înscrie în contextul Zilei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, sărbătorită pe 1 septembrie. De asemenea, el reprezintă o componentă esenţială a proiectului de cercetare ADER 12.1.1., care urmăreşte conservarea potenţialului genetic al speciilor de peşti de importanţă economică şi ecologică. Acţiunile de cercetare care au stat la baza acestui moment au fost realizate cu ajutorul infrastructurii dezvoltate prin proiectul „Modernizare Sistem Pilot de Cercetare-Dezvoltare pentru Reproducere Artificială şi Dezvoltare Postembrionară a Speciilor de Peşti cu Valoare Economică” (SMIS 152947). Acest proiect a fost finanţat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (DGP AM POPAM) prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020, respectiv FLAG Galaţi", potrivit I.C.D.E.A.P.A. Galaţi.
De asemenea, joi, 29 august 2024, la sediul I.C.D.E.A.P.A. Galaţi, situat pe strada Portului, nr. 54, va avea loc activitatea de marcare a sturionilor. FOTO, mai jos!