Folclorul este mai mult decât un simplu divertisment, el evidenţiază multitudinea de obiceiuri, tradiţii, datini care, însumate, relevă identitatea popoarelor şi existenţa lor străveche.
Asta au demonstrat artiştii din România şi alte 9 ţări, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Grecia, Serbia, Polonia şi Turcia, adunaţi pe scena unui însemnat eveniment cultural denumit Festivalul Internaţional de Folclor "Doina Covurluiului", organizat în perioada 17-20 august 2023, de Consiliul Judeţean Galaţi, prin Centrul Cultural "Dunărea de Jos".
Festivalul a fost savurat de o mulţime de spectatori care alături de artiştii invitaţi au înfruntat căldura verii şi s-au bucurat şi relaxat în parcul din jurul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă", pe care mulţi îl denumesc simplu Grădina botanică.
Frumuseţea muzicii şi dansurilor au reuşit să construiască o punte de legătură între ansamblurile de interpreţi şi public, dar şi între artiştii veniţi de peste mări şi zări, legături de admiraţie şi prietenie. În timp ce membrii ansamblului "Diablos" din Salonic interpretau pe scenă un dans pe muzica cunoscută la noi drept "Zorba Grecul", în spatele scenei, dansatorii de la "Rodoliube", Republica Moldova, au încins o horă ce acompania spontan şi anonim performanţa grecilor.
Albumul foto prezentat mai jos este o sinteză a spectacolelor din ziua de vineri, 18 august 2023, când programul a cuprins ansamblurile "Doina Covurluiului" (România), "Vesnianka" (Ucraina), "Diablos" (Grecia) şi "Rodoliube" (oraşul Taraclia, Republica Moldova). A mai fost prezentă şi cunoscuta solistă Matilda Pascal-Cojocăriţa (foto deschidere), într-un amplu recital.
De menţionat energia şi culoarea echipei din Ucraina, numită "Vesnianka", după un stil de dans străvechi ce făcea parte din ritualul de primăvară.
Venit din Republica Moldova, ansamblul "Rodoliubie" prezintă mesajul cultural specific minorităţii bulgare din oraşul Taraclia. O coincidenţă fericită a făcut ca între spectatorii la festival să fie şi doamna Nadia Malac, care locuieşte de ani buni în Galaţi, dar este născută la Taraclia. Nadia a socializat cu artiştii moldoveni, descoperind prieteni şi cunoştinţe comune.