22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Prefectul judeţului a însoţit echipa de seismologi şi geologi de la Institutul de Fizică a Pământului care a ajuns sâmbătă în satul Isvoarele, unde de lunea trecută fenomene naturale neobişnuite au băgat spaima în cei 1500 de localnici. Oamenii spun că se aud bubuituri care le saltă mobilele şi le crapă casele şi le cad tablourile din pereţi. Specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului au instalat trei staţii mobile de supraveghere, şi audio şi de mişcare, legate la satelit, în Isvoarele şi în alte două comune limitrofe. Cercetătorii au vorbit şi cu localnicii. Nu pot spune acum clar care e cauza, dar nu este vorba de un cutremur. „Poate fi o pungă cu o acumulare de gaze sub pământ, dar din ce descriu localnicii nu este cutremur. Sau nu este doar cutremur, deoarece chiar dacă aici e zonă seismică nu am înregistrat cutremure atât de mari. Ne gândim poate că există caverne în pământ care s-au umplut cu gaze şi acestea, când ies la suprafaţă, provoacă fenomenul, luăm în calcul şi alunecările de teren, dar trebuie să vedem şi care este situaţia la exploatarea petrolieră din apropiere. După ce vom citi datele cel puţin o săptămână ori două, ne putem pronunţa clar. Este posibil însă şi aşa să mai fie necesare şi investigaţii suplimentare”, a spus Mihai Diaconescu, de la Institutul de Fizică a Pământului.

Primarul localităţii, Ion Neculau, crede că misterul are mare legătură cu exploatările petroliere. „Am mai întrebat şi eu şi cred că e vorba de sonde. Toate drumurile duc la Roma, asta îmi arată datele pe care le-am strâns, pe surse, dar aştept să văd ce spun specialiştii. Seara trecută am stat iar la pândă în sat şi de data asta am prins fenomenul. Chiar că e de speriat”, spunea Ion Neculau.

Prefectul judeţului, Emanoil Bocăneanu, aşteaptă şi el rezultatul. „Vom vedea când vom şti clar ce spun specialiştii care e problema. Că e alunecare de teren, că e de la vreo exploatare petrolieră, încă nu ştim. Dacă datele ne arată că e un fenomen care pune populaţia în pericol, mergem până la evacuare. Dar nu cred că va fi vorba de aşa ceva”, a spus Emanoil Bocăneanu.

Din păcate, localnicii din Izvoarele mai au de aşteptat până află ce fenomen al naturii le-a băgat spaima în oase. Asta deoarece monitorizarea poate dura şi două săptămâni. Numai de vineri seara până sâmbătă dimineaţa au fost 5 „bubuieli”, cum le spun oamenii, aşa că fenomenul e încă departe de a se fi terminat. „Cea de aseară a fost groaznică, am zic că e cutremur de ăla mare, numai că nu erau zgâlţâiturile ca la cutremur, ci în sus, şi se auzea ceva ciudat din pământ. Să ne spună ce este. Dacă trebuie, plecăm. Aşa, acum aşteptăm să ne înghită pământul, asta facem acum”, spunea Anca Necula, o localnică în casa căreia se instala acum aparatură de supraveghere.


Articole înrudite