16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Expoziţie inedită la Galaţi: Lupul şi corbul, muze în pictură
Expoziţie inedită la Galaţi: Lupul şi corbul, muze în pictură

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi organizează joi, 10 februarie 2022, la ora 18.00, vernisajul expoziţiei de pictură „Călăuza”, semnată Gabriela Culic. Vernisajul va avea loc în prezenţa artistei.

„Gabriela Culic a absolvit în 2003, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia Pictură, profesori: Tudor Nicolau, Teodor Moraru, Petru Lucaci. Are numeroase expoziţii personale, participări la expoziţii de grup şi rezidenţe, atât în ţară cât şi în străinătate. I-au fost acordate: Premiul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei la «Saloanele Moldovei» (2018), Premiul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei la Bienala Internaţională de Pictură, Chişinău (2017), Trofeul Artmuseum - Premiul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei la Bienala Internaţională de Pictură (2015), Diploma de Excelenţă a Ministerului Culturii din Republica Moldova, Bienala Internaţională de Pictură (2015), Premiul pentru Pictură, Fundaţia Culturală «Mihai Eminescu» (2012)”, informează reprezentanţii Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.

Artista are lucrări în colecţii publice din România şi Austria şi în colecţii private din ţară şi din SUA, Austria, Anglia, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franţa şi Canada.

„Expoziţia Gabrielei Culic aduce în atenţia publicului o pictură cu un puternic caracter alegoric, însoţit de o tratare expresivă a tuşelor, a materiei picturale într-un limbaj de austeritate cromatică, ce are rolul de a potenţa caracterul viguros al creaţiei sale artistice. Lucrările prezentate în expunere au ca element central lupul, solitar ori în haită, sau corbul, redaţi cu predilecţie în mediul lor natural, imagini care ne trimit cu gândul la omul actual, izolat sau întors spre mediul atavic, orientat către supravieţuire. Pentru a putea intra în «povestea» expoziţiei, trebuie să ne îndreptăm puţin atenţia către caracterul alegoric al celor două fiinţe, lupul şi corbul. Simbolismul universal al lupului comportă două feţe: una feroce şi combativă iar alta benefică şi luminoasă. În numeroase culturi şi tradiţii latura războinică este îndeosebi evidenţiată, iar în acest sens cred că putem aminti inclusiv stindardul de luptă al dacilor, «draco». În cultura populară românească, dar de această dată ca forţă a binelui, este important să subliniem rolul psihopomp al lupului - de a călăuzi sufletele către lumea de dincolo. Pe de altă parte, corbul, o creatură care populează majoritatea mitologiilor, poate avea de asemenea un dublu rol, pozitiv sau negativ. Gabriela Culic face referire într-una dintre lucrări la Huginn şi Muninn (raţiunea şi memoria), doi corbi care aveau rolul de a călăuzi în luptă pe zeul nordic Odin şi care simbolizau căutarea înţelepciunii. În timpurile pe care le trăim, nu putem să ne disociem de actuala alienare a societăţii, de fobiile pricinuite de pandemie ori de poţentiale conflicte militare, care ne înstrăinează şi ne izolează social, trezind în noi imaginea lupilor solitari sau în haită, ori a corbilor reprezentaţi în lucrările Gabrielei Culic. În aceste condiţii, sperăm la apropierea unei forţe care să ne călăuzească, precum cea a artei, care poate juca un rol de o semnificativă importanţă în restabilirea echilibrului social a lumii în care trăim”, spune Eduard Costandache, curator expoziţie.


Articole înrudite