17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Expoziţie de icoane la Muzeul eparhial (FOTO)
Expoziţie de icoane la Muzeul eparhial (FOTO)

În fiecare an, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei reprezintă pentru gălăţeni un moment de mare bucurie duhovnicească şi prilejul de a se desfăşura ample activităţi culturale, ştiinţifice şi artistice.
"Astăzi, 10 noiembrie, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc Conferinţa „Cultură vizuală, pietate şi propagandă: transferul şi receptarea artei religioase în zona Balcanilor şi cea est-meditaraneeană (sec. XVI - începutul sec. XX)” şi vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă „Tezaur Uman Viu. Florin Poenariu. Un iconar al Lazului”.
Evenimentul organizat în sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului eparhial a fost rodul unei frumoase colaborări cu Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, secţia Museikon, Mănăstirea Stavropoleos din Bucureşti şi Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.
La manifestarea cuturală a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preafinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, artişti consacraţi, oamni de cultură, preoţi, iubitori de artă sacră, dar şi elevi seminarişti, studenţi şi profesori de la secţiile Patrimoniu şi Artă Sacră din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei” şi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.
În cadrul conferinţei au fost susinute o serie de prelegeri de către cercetătorii implicaţi în cadrul proiectului de cercetare. Doamna prof. dr. Ana Dumitran de la Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, secţia Museikon, a vorbit auditoriului despre arta sacră şi circulaţia acesteia în spaţiul balcanic în sec. XVI-XIX.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a vorbit celor prezenţi despre meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă şi despre promovarea, ocrotirea şi conservarea acestei tradiţii româneşti care arată evlavia şi spiritualitatea poporului român.
Ierarhul Dunării de Jos, Înalpreasfinţitul Părinte Casian, a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul pe care artiştii îl depun în realizarea obiectelor de artă şi în special a icoanelor, evidenţiind importanţa cinstirii icoanei în viaţa creştinului.
În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a arătat că „arta a ţinut poporul unit în dezbinări incredibile, iar icoana este o fereastră care îţi arată o perspectivă luminoasă către persoane bune şi calde într-o lume întunecoasă”.
A urmat prezentarea expoziţiei de icoane pe sticlă relizate de artistul Florin Poenariu, supranumit şi Iconarul din Laz. Pictorul Florin Poenariu cu un excepţional talent nativ duce mai departe tradiţia celebrei şcoli de iconari pe sticlă din localitatea Laz, judeţul Alba, întemeiată în secolul al XVIII-lea de unul din strămoşii săi, Savu Poienaru.
Florin Poenariu este un artist consacrat, cunoscut şi recunoscut, apreciat şi admirat atât în ţară, cât şi în străinătate, iar compoziţiile sale realizate pe sticlă de manufactură, care dă lumini nebănuite, sunt încadrate de rame sculptate de iconar cu motive decorative atât de caracteristice sculpturii populare în lemn.
La final, cei doi ierahi  au primit câte o icoană din partea artistului iconar şi câteva apariţii editoriale din partea reprezentanţilor Muzeului Naţional al Unirii, Alba Iulia, secţia Museikon.
Chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat şi felicitat pe toţi cei implicaţi în această fructuoasă colaborare şi i-a invitat pe toţi să viziteze expoziţia găzduită de Muzeul eparhial.
Cei interesat pot vizita expoziţia de icoane pe sticlă de la Galaţi în perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023", a informat, joi, Arhiepiscopia.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite