14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a obligat Clubul Sportiv Municipal Dunărea să plătească peste 4,5 milioane de lei la bugetul de stat în urma unui raport întocmit de inspectorii fiscali în 2012, gruparea de hochei s-a adresat Curţii de Apel, în încercarea de a scăpa de plata datoriei. Cele mai mari sume reprezintă majorări de impozite pe veniturile din salarii, contribuţii la asigurările sociale şi cele pentru accidente de muncă, penalităţi şi majorări de întârziere, ce depăşesc 2 milioane de lei. CSM Dunărea a cerut anularea raportului de control pe motiv că sumele amintite nu ar fi datorate de club, iar Curtea de Apel Galaţi a dat o primă decizie favorabilă clubului gălăţean, respingând o cerere a inspectorilor fiscali, ce viza inadmisibilitatea contestaţiei depusă în justiţie, ferind deocamdată gruparea de fotbal de faliment.
„Inspectorii fiscali au stabilit în mod nelegal şi abuziv sumele cu titlu de diferenţe de impozite, taxe, contribuţii şi accesorii aferente suplimentare în sarcina clubului nostru, urmare a reconsiderării veniturilor obţinute de sportivi şi antrenori, ca fiind venituri de natură salarială, fără a corela statutul fotbalistului profesionist prevăzut de legislaţia română, regimul juridic al activităţii acestuia şi natura juridică a contractelor încheiate de către aceştia cu clubul nostru, cu legislaţia fiscală în vigoare”, au precizat reprezentanţii CSM Dunărea în instanţă.
Contracte de muncă versus drepturi de autor
Pentru a clarifica situaţia, judecătorii au stabilit la ultimul termen de judecată să numească un expert fiscal, care să analizeze convenţiile civile încheiate cu jucătorii de la CSM Dunărea. Asta după ce inspectorii fiscali au calculat taxele şi impozitele datorate către stat, dar ţinând cont că jucătorii şi antrenorii au contracte de muncă. CSM Dunărea susţine însă că a încheiat convenţii civile cu jucătorii în perioada 2005-2008, deci nu se poate discuta de dări către stat datorate în baza unor contracte de muncă. „Activitatea desfăşurată de fotbalişti şi antrenori este o activitate independentă, iar veniturile obţinute de ei nu sunt venituri de natură salarială”, susţin reprezentanţii clubului. Magistraţii se vor pronunţa în final şi asupra neplăţii contribuţiilor la fondul de pensii, a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate sau a contribuţiilor de garantare pentru plata creanţelor salariale, imputate de Camera de Conturi.


Articole înrudite