Un proiect de ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului naţional „Şcoala altfel” îşi propune să schimbe modul în care au fost organizate până acum activităţile elevilor în cadrul acestui program. Se ştie în toate şcolile se practică mersul în excursii pe banii părinţilor, fapt ce nu v-a mai fi acceptat din momentul în care metodologia va fi pusă în practică.
„Nu sunt permise deplasările în afara localităţii care presupun costuri şi pentru care unitatea de învăţământ nu a identificat surse de finanţare, în cadrul programului naţional „Şcoala altfel”, potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului naţional „Şcoala altfel”, pus în consultare publică de Ministerul Educaţiei.
De asemenea, se precizează obligativitatea desfăşurării programului, nu doar a participării la program a profesorilor şi elevilor: Programul naţional „Şcoala altfel” se desfăşoară obligatoriu în unităţile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, din cadrul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, conform prezentei metodologii.
Priorităţile Ministerului Educaţiei pentru programul „Şcoala altfel” vor fi stabilite, anual şi comunicate Inspectoratelor Şcolare Judeţene/ Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, prin notă semnată de secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar.
Sancţiunile în cazul în care nu se respectă metodologia sunt actualizate cu cele prevăzute în Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 şi în Regulamentul – cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, în vigoare.
Orarul programului naţional „Şcoala altfel” şi distribuţia antepreşcolarilor/preşcolarilor/ elevilor pe activităţi sunt afişate în şcoală şi comunicate elevilor şi părinţilor cu cel puţin 2 săptămâni înainte de perioada pentru care s-a planificat programul.
Competiţia „Şcoala altfel” se va desfăşura doar la nivel judeţean, nu şi naţional, cum este precizat în metodologia din 2016
Metodologia de organizare a Programului naţional „Şcoala altfel”, pusă în dezbatere publică mai prevede:
„În cadrul programului, în vederea dezvoltării competenţelor, se recomandă utilizarea:
- tehnicilor de învăţare colaborativă, inclusiv bazată pe proiecte;
- metodelor de schimbare socială: bibliotecă vie, teatru forum, teatru ziar;
- dezbaterilor;
- filmelor artistice, documentare şi de animaţie, cu caracter educativ;
- resurselor educaţionale online;
- abordărilor transdisciplinare, interdisciplinare sau pluridisciplinare.
Participarea la Programul naţional „Şcoala altfel” este obligatorie atât pentru elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ.
Unitatea de învăţământ are obligaţia de a stabili oferta de activităţi din cadrul Programului naţional “Şcoala altfel” astfel încât să poată asigura, prin oferte alternative, participarea la aceste activităţi, a tuturor elevilor şi cadrelor didactice.
Activităţile din cadrul Programului naţional „Şcoala altfel” se pot realiza în unitatea de învăţământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranţa elevilor. Orice deplasare în afara unităţii de învăţământ trebuie să aibă un pronunţat caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult) şi deplasările în afara localităţii care presupun costuri şi pentru care unitatea de învăţământ nu a identificat surse de finanţare.