23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elevii Liceului Teoretic „Sfânta Maria” din Galați se pot bucura acum de o bibliotecă modernă, dotată cu volume noi de literatură clasică și modernă
Elevii Liceului Teoretic „Sfânta Maria” din Galați se pot bucura acum de o bibliotecă modernă, dotată cu volume noi de literatură clasică și modernă

Elevii Liceului Teoretic „Sfânta Maria” Galați au acum o bibliotecă modernă, dotată cu volume noi de literatură clasică și modernă, dar și cu o colecție de e-book-uri, pe care aceștia le pot împrumuta.

În luna noiembrie, la Liceul Teoretic „Sfânta Maria” din Galați, s-a derulat proiectul „LIBER (Lectura În Bibliotecă Este Reconfortantă, Lat. Liber, Librī = Carte)”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Scopul acestuia a fost reamenajarea bibliotecii instituției de învățământ, într-un spațiu prietenos, cu dotări corespunzătoare nevoilor de formare și dezvoltare ale elevilor.

Proiectul „LIBER” a răspuns nevoilor elevilor instituției și a oferit un mediu de învățare confortabil și motivant, prin asigurarea următoarelor aspecte: dotarea bibliotecii cu volume de literatură română și universală, audiobook-uri. Echipa de proiect și-a dorit ca biblioteca să fie un loc vesel, plin de culoare, care să atragă adolescenții și să le ofere confort emoțional, fizic și psihologic. De asemenea, spațiul le va oferi elevilor acces la resurse, posibilitatea informării despre orice subiect și oportunități de socializare.

În cadrul proiectului au fost desfășurate diverse activități, cum ar fi „Activități culturale”, în timpul cărora elevii au pictat lucrări cu tentă tomnatică, pe care mai apoi le-au reunit într-o expoziție online. În activitatea „Întâlnire cu lectura”, elevii au aflat informații despre viața și activitatea poetului Nichita Stănescu, printr-o prezentare PowerPoint concepută chiar de profesorii participanți în proiect. În activitatea „Teatrul școlar - instrument de învățare și de modelare a personalității”, elevii au pus în scenă piesa de teatru „Vrem să vă dăruim câte o fereastră” de Matei Vișniec, pe care au pregătit-o timp de câteva săptămâni.

În final, activitatea „Târgul de carte - o importantă formă de circulație a culturii”, a presupus vizita unui grup de elevi, participanți în proiect, la Târgul de Carte Gaudeamus de la București, unde au luat parte la lansări de carte ale autorilor Ioana Pârvulescu și Ana Blandiana, folosind această ocazie pentru a conștientiza importanța lecturii în formarea unui cititor activ și critic.

Elevii au considerat vizita la târg drept un prilej prin care au descoperit edituri, titluri, autori, traducători și traduceri noi. Cel mai mult le-a plăcut că au putut interacționa direct cu autorii în cadrul lansărilor de carte la care au participat.

Rezultatele proiectului sunt: reamenajarea spațiului destinat bibliotecii și îmbogățirea fondului de carte cu volume de literatură română și universală. Ele vin ca o răsplată a efortului depus, iar mesajul piesei de teatru „Vrem să vă dăruim câte o fereastră” de Matei Vișniec, pusă în scenă de elevi de clasa a IX-a, este ca o chemare adresată tuturor de a descoperi cărțile și de a porni în călătorii literare: „Cum cuvintele sunt vii, Orice carte este vie Și devine cel mai cosmic Mijloc de călătorie.

Acum, biblioteca va servi drept spațiu de socializare și informare, elevii putând desfășura acolo ore de teatru sau vizionări de ecranizări după opere literare.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de asociația "Act for Tomorrow". Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiat

Liceul Teoretic „Sf Maria” este o instituție de învățământ cu peste patruzeci de ani de existență în peisajul școlar gălățean. Înființat în 1965, într-un cartier cu populație tânără, Țiglina II, Liceul Teoretic nr.7 (cu clasele I-XII) și-a câștigat repede renumele. Modificările din sistemul de învățământ la nivel local și național au produs metamorfoze diverse, astfel din Liceul Teoretic nr.7 a devenit, pe rând, Liceul nr.10, Grupul Școlar de Industrie Ușoară, din 1995, Grupul Școlar „Sfânta Maria”, iar din anul școlar 2012-2013, Liceul Teoretic „Sfânta Maria”.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite