19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ECOSAL: Nu aruncaţi bradul ci reciclaţi-l şi protejaţi mediul înconjurător!
ECOSAL: Nu aruncaţi bradul ci reciclaţi-l şi protejaţi mediul înconjurător!

"Nu aruncaţi bradul ci reciclaţi-l şi protejaţi mediul înconjurător!" este mesajul operatorului de salubritate ECOSAL, care a demarat o amplă campanie de colectare a deşeurilor vegetale şi brazilor naturali rămaşi după sărbători.
Astfel, în această perioadă operatorul de salubritate vine în sprijinul cetăţenilor prin colectarea separată a deşeurilor vegetale şi pomilor uscaţi, aceştia fiind preluaţi din spatele blocurilor de locuinţe pentru asociaţiile de proprietari, respectiv din dreptul porţii în cazul locuinţelor individuale.
Pentru un comportament responsabil şi civilizat, locuitorii sunt rugaţi să NU abandoneze brazii pe domeniul public, iar înainte de a fi duşi la ghena de gunoi aceştia trebuie să fie curăţaţi de orice decoraţiuni.
Toţi brazii colectaţi sunt tocaţi şi transformaţi în produse prietenoase cu natura, precum compost sau peleţi; compostul rezultat urmând să fie folosit pentru reamenajarea peisagistică a parcurilor din oraş.
SP Ecosal continuă acţiunea de informare şi conştientizare a utilizatorilor serviciului de salubrizare cu privire la modul de colectare separată a deşeurilor.
Sprijinim cetăţenii cu informaţii privind colectarea separată a deşeurilor, iar pentru a preveni abandonul deşeurilor şi sancţionarea cetăţenilor, SP Ecosal informează că are în administrare două puncte de colectare gratuită a deşeuri reciclabile (ambalaje plastic, hârtie/carton, sticlă, metal), deşeuri electrice şi electronice (aparate electrocasnice, becuri, neoane), deşeuri voluminoase, deşeuri vegetale rezultate din întreţinerea grădinilor şi deşeuri de moloz rezultate din amenajarea locuinţelor în limita a 2 mc/an, destinate în exclusivitate persoanelor fizice!

Punctele sunt situate după cum urmează:
- Micro 13B - strada Drumul Viilor nr. 1;
- Strada Etna nr. 29, unde pot fi predate.

Câteva reguli privind acceptarea deseurilor la punctele sunt:
1. Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarba trebuie să fie depozitate în saci.
2. Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.
3. Deşeurile din construcţii provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, care sunt acceptate: amestecuri de beton, cărămizi, ţigle şi obiecte sanitare ceramice. Acestea trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deşeurile din construcţii care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conţine deşeurilor menţionate anterior nu vor fi primiţi de centre.
4. Pentru depunerea deşeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităţilor maxime lunare permise.
În cazul în care v-aţi renovat casa şi vreţi să transportaţi molozul, dar nu aveţi mijloc de transport, puteţi suna, la unul dintre următoarele numere de telefon: 0236.312.282 şi 0374.927.292; menţionăm faptul că numerele sunt valabile şi în cazul în care vreţi să transportaţi la punctele verzi deşeuri electrice şi electrocasnice mari.
În cazul în care nu aveţi mijloace de transport ale deşeurilor inerte, Serviciul Public Ecosal poate veni să ridice molozul contra cost, fiind inclusă colectarea, transportul şi depozitarea, în cazul în care se depăşesc cei doi metri cubi gratuiţi.

Programul celor două puncte verzi este următorul:
- Punct verde Micro 13B - str. Drumul Viilor nr. 1, program: luni - sâmbătă ora 8.00 - 16.00, duminică: ora 8.00 - 12.00;
- Punct verde Etna - str. Etna nr. 29, program: luni - vineri ora 8.00 - 16.00.


Articole înrudite