Până în prezent, în judeţul Galaţi, s-au înregistrat 73 de cazuri de rujeolă la copii nevaccinaţi, majoritatea provenind din comunităţi cu populaţie preponderent romă. Informaţia, aparţinând Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, a creat nemulţumire printre reprezentanţii comunităţii de romi, reuniţi, joi, la Prefectura Galaţi, la şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi. Aici s-a discutat despre importanţa vaccinării şi riscurile la care comunitatea de romi este expusă în condiţiile nerespectării calendarului şi a schemei obligatorii de vaccinare a copiilor.
Potrivit DSP Galaţi, mediatorii comunitari din comunităţile de rromi nu deţin o situaţie reală a numărului de copii cu vârste cuprinse între zero şi 18 ani şi a numărului de copii vaccinaţi. Fără o astfel de situaţie, medicul de familie nu va şti niciodată câţi copii trebuie vaccinaţi. Reprezentanţii DSP Galaţi au insistat că un singur medic de familie cu asistenta nu vor putea să aibă o situaţie exactă, de aceea catagrafierea se face din poartă în poartă, cu aceşti mediatori comunitari, mediatori care, din păcate, nu comunică cu DSP.
În replică, preşedinta Biroului Judeţean pentru Romi, Viorica Gotu şi mediatorii comunitari au explicat faptul că şi DSP are responsabilităţi în catagrafierea populaţiei dar şi în monitorizarea activităţii mediatorilor comunitari. În plus, cei prezenţi au vorbit şi despre situaţii abuzive în care anumiţi primari împiedică mediatorii comunitari să iasă pe teren, dându-le alte atribuţii, lucru nereclamat de mediatori, căci aceştia sunt plătiţi de primari şi le este teamă pentru siguranţa locului de muncă.
În final, a luat cuvântul secretarul de stat în consiliul naţional pentru combaterea disctrimării, Ilie Dincă: “Eu cred că este momentul să tragem linie, să lansăm un T 0, să nu mai aruncăm vina unii pe alţii şi fiecare să colaboreze cu celălalt pentru rezolvarea acestei probleme. Totuşi, vreau să atrag atenţia că nu este corect să se inducă ideea că această problemă a epidemiei de rujeolă este doar din cauza comunităţilor de romi, nu este corect aşa ceva”. Secretarul de stat a vorbit şi despre posibilitatea de noi angajări de mediatori sanitari comunitari, pentru o mai bună acoperire a comunelor şi o mai bună comunicare între comunităţile de romi şi direcţiile judeţene de sănătate publică. În judeţul Galaţi există 23 de mediatori sanitari, din care 21 sunt de etnie romă şi lucrează în comunităţile de rromi.