Două licee din Galaţi s-au calificat în etapa naţională a concursul naţional „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii”

 
Joi, 03 Mai 2018 09:15
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La Liceul Tehnologic „Transporturi Căi Ferate” s-a desfăşurat, în data de 21 aprilie 2018, etapa judeţeană a concursului naţional „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii” organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi si Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Galaţi, în cadrul Campaniei naţionale „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale”. Obiectivele campaniei sunt educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur şi crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piaţa muncii.
"Datele statistice analizate periodic de Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc, mulţi tineri din România caută să se angajeze după împlinirea vârstei de 16 ani, uneori chiar şi mai devreme. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei acceptă foarte uşor să lucreze fără forme legale şi să presteze munci nepotrivite, având în vedere insuficienta lor maturitate fizică şi mentală. Astfel, se expun riscului de accidentare deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele. Fiind nou veniţi în câmpul muncii, este posibil ca tinerilor să le lipsească experienţa şi maturitatea fizică şi psihologică. Este posibil de asemenea ca ei să nu acorde importanţa cuvenită riscurilor cu care se confruntă", se arată în comunicatul ITM Galaţi.
ITM Galaţi a încheiat protocoale de colaborare cu IŞJ Galaţi având ca scop pregătirea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă înainte de debutul activităţii profesionale, prin dezvoltarea unui program educaţional menit să formeze o atitudine corespunzătoare cu privire la conştientizarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire la locul de muncă.
În urma centralizării rezultatelor pentru etapa naţională care se va desfăşura la Iaşi în perioada 18 mai - 20 mai 2018 s-au calificat echipele Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Galaţi şi ale Colegiului Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc” din Galaţi. "Având în vedere rezultatele foarte bune obţinute de reprezentanţii judeţului Galaţi în anii anteriori la etapa naţională a concursului „Ştiu şi aplic”, avem speranţa că şi în 2018 reprezentanţii judeţului nostru se vor clasa pe locuri fruntaşe", se mai arată în comunicatul ITM Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu