În ultima vreme, pragul Bibliotecii „V.A.Urechia” din Galaţi este călcat de altfel de „cititori”. Este vorba despre cei condamnaţi să facă muncă în folosul comunităţii şi care sunt trimişi la bibliotecă să şteargă praful, să dea cu matura, să ajute pe unde pot la întreţinerea curăţeniei. Cei de la bibliotecă le dau şi câte o carte să citească, dar nu cărţi poliţiste, „să nu le vină idei”. Aşa că hoţi, înşelători sau escroci citesc din greu Eminescu şi Caragiale după ce fac curăţenie. Unora le place, aşa că şi-au făcut şi permis de împrumut şi au descoperit şi alte lecturi. „La bibliotecă au fost repartizaţi de-a lungul timpului mai mulţi oameni cu probleme, oameni cu vârste mai mici, care au fost supuşi unor tentaţii şi au căzut în abatere. Au trecut prin instanţe şi, reanalizându-li-se situaţia, au ajuns la concluzia că se poate interveni. Printr-un serviciu aparte, se numeşte Direcţia de Probaţiune, prin Serviciul local de Probaţiune, ni-i repartizează şi ne roagă să efectueze muncă aici în anumite ore şi un interval de timp. Sunt de ajutor la siverse treburi, cum ar fi aranjarea cărţilor, curăţarea trotuarelor etc. M-a surprins plăcut cât de bine se comportă cu colegii şi cât de mult îi respectă”, a precizat directorul bibliotecii judeţene gălăţene, Ilie Zanfir.
Condamnaţii la muncă în folosul comunităţii şterg praful la bibliotecă dar au parte şi de lectură. Escroci sau şoferi prinşi beţi la volan, condamnaţi să muncească în folosul comunităţii, primesc de la cei din bibliotecă nu doar sarcini legate de curăţenie, ci şi lecturi.
„Le-am recomandat şi câte o carte să o citească. Şi eu şi colegii. Eminescu am recomandat, dar şi Caragiale. Nu, nu le-am recomandat cărţi poliţişte, să nu îi inspire“, a mai spus Ilie Zanfir. Cei condamnaţi să facă acum muncă în folosul comunităţii la bibliotecă au comis infracţiuni variate. „Am fost cel care lua banii... pentru înşelăciune am fost condamnat. Ceilalţi au ajuns la închisoare dar eu am avut noroc. Ajut aici, la bibliotecă, la ce se poate, fac curăţenie... A început să îmi placă şi mai mult să citesc, ba chiar mi-am făcut şi permis“, a spus unul dintre cei condamnaţi la muncă în folosul comunităţii la bibliotecă. După ce îşi termină perioada de condamnare, cei de la bibliotecă trimit către Serviciul de Probatiuni un raport vizavi de felul în care şi-au făcut treaba.