24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum a crescut taxa de habitat în toate orașele
Cum a crescut taxa de habitat în toate orașele

Ca urmare a creșterii prețurilor din ultima perioadă, mai ales din cauza prețurilor la combustibil și energie, primăriile din întreaga țară întâmpină dificultăți în asigurarea serviciilor esențiale pentru populație, precum încălzirea, iluminatul public ori salubrizarea.

A crescut în acest fel și presiunea pe bugetele locale și cei mai mulți bani merg acum pe acoperirea acestor cheltuieli pentru funcționare în loc să fie direcționați pe proiectele de investiții. Așa se face că majoritatea primăriilor din țară au decis creșterea taxelor și impozitelor, inclusiv a taxei de salubritate. Cea mai importantă creștere se înregistrează la Constanța, acolo unde taxa s-a dublat. Practic, de la 1 martie 2023, fiecare constănțean va plăti lunar 14 lei pentru gunoi, pentru că a fost eliminată și subvenția pe care o suporta primăria până acum. La Bacău, taxa pe gunoi se majorează cu 30 la sută tot de Mărțișor, tot la 14 lei lunar. Numai că aici Consiliul Local va suporta o parte din costul real al salubrizării, adică va plăti încă 8 lei pentru fiecare persoană, astfel că prețul întreg al salubrizării se ridică la 22 de lei lunar.

Sunt însă și orașe în care taxa pe gunoi este chiar mai mare. Sectorul 2 București pare a fi „campionul”, cu 21,5 lei lunar, urmat de Ploiești și Focșani – 19 lei, Brașov și Iași – 18 lei,  Sibiu și Buzău – 17 lei etc. Asta după ce Sibiu a fost un timp orașul cu cel mai mare tarif pentru salubritate din țară, după aprobarea noului regulament privind salubrizarea.

Tarife ceva mai mici sunt la Craiova, Arad sau Pitești, acolo unde fiecare locuitor plătește lunar 12 lei pentru gunoi. Cu certitudine însă în curând și aici va crește această taxă, altfel există riscul ca operatorii de salubritate să intre în colaps, iar orașele să se sufoce în gunoaie. Pentru că oricât ar încerca primăriile să păstreze nivelul acestor taxe, din motive electorale sau nu, cheltuielile cu curățenia orașelor nu mai pot fi acoperite nici măcar prin subvenționare de la bugetele locale și așa „zdruncinate” de prețul energiei și combustibilului.


Articole înrudite