„Cu apele curate”: Expoziţie inedită de fotografie la Complexul Muzeal Galaţi Recomandat

Miercuri, 07 Aprilie 2021 13:32
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi poate fi vizitată, de miercuri, 07 aprilie 2021, expoziţia de fotografie „Cu apele curate”, compusă din 35 instantanee surprinse de fotograful tulcean Vlad Bâscă într-o tabăra de ecologizare din Delta Dunării, în 2019.
Manifestarea face parte din programul „Cu apele curate”, un apel la implicarea comunităţilor din oraşele dunărene în combaterea poluării cu plastic a apelor Dunării, program derulat de Asociaţia „Mai Mult Verde” România (susţinuţi de Lidl România). Pentru evenimentul de la Galaţi, muzeul gălăţean a primit sprijinul Asociaţiei „Grow Up” Galaţi.
Pe parcursul ecologizării din Delta Dunării, 100 de voluntari au reuşit să strângă 5 tone de deşeuri de pe Insula Sacalin şi de pe plajele comunei Sfântu Gheorghe. Prezent la acţiune, Vlad Bâscă a imortalizat imaginea nefirească pe care o creează deşeurile plastic în mijlocul naturii, iar dincolo de talentul său artistic, descoperim în fotografiile sale un îndemn la responsabilitate şi respect faţă de biodiversitate.
„Estimările arată că în 2050 vom avea în apele planetei mai mult plastic decât peşte. România este în trendul mondial, deci nu stăm bine deloc. Evaluările ARBDD - Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării - vorbesc despre 1533 tone de plastic transportate anual pe Dunăre, fluviul care adună aproape tot ce curge prin ţara noastră. Până la Dunăre şi pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel, acumulează cantităţi imense de plastic, iar asta duce la distrugerea biodiversităţii acvatice, scăderea drastică a calităţii apelor din care ne alimentăm şi deteriorarea peisajului“, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Galaţi.
Proiectul „Cu apele curate” vizează atât poluarea istorică, prin acţiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât şi măsuri de prevenire şi combatere a deversărilor viitoare. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone/zi de deşeuri, sunt necesare acţiuni extinse, şi menţinute pe un termen lung, în tot bazinul Dunării şi al afluenţilor săi, atât în România cât şi în ţările riverane.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu