28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Clasicii nu mor... pictura gălăţeană de la Nicolae Mantu la Maricel Bejan (FOTO)
Clasicii nu mor... pictura gălăţeană de la Nicolae Mantu la Maricel Bejan (FOTO)

Cu ocazia a 70 de ani de la infiinţarea filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, a fost inaugurată o expoziţie de pictură şi sculptură, intitulată „IN MEMORIAM-Valori ale artei plastice gălăţene”. Expoziţia reaminteşte şi omagiază artişti clasici locali, pe umerii cărora s-a sprijinit cultura vizuală începând din 1951, galeria care găzduieşte evenimentul purtând chiar numele unuia din întemeietori, pictorul Nicolae Mantu.
Numele celor sărbătoriţi şi care au luptat pentru frumos în urbea noastră sunt: Nicolae Mantu, Naum Gheorghe, Emilia Iacob, Simion Mărculescu, Eugen Holban, Mihail Gavrilov, Emilia Dumitrescu, Sergiu Dumitrescu,  Marcel Grosu, Mihai Dăscalescu, Silviu Catargiu, Aurel Manole, Neagu Vasile, Vasile Onuţ, Paraschiva Smirnov, Nicolae Spirescu, Lola Roth si cel de curand plecat dintre noi, Maricel Bejan.
Amintind de momentele istorice ale  începutului, criticul de artă Corneliu Stoica scrie: „Manifestările organizate cu o succesiune anuală, ca şi înfiinţarea prin Decretul - Lege nr. 266 din 25 decembrie 1950 a Uniunii Artiştilor Plastici din România, ca o continuatoare juridică a Sindicatului Artelor Frumoase din Bucureşti (înfiinţat la 12 martie 1921 din iniţiativa unor artişti având în fruntea lor pe Artur Verona, Camil Ressu şi Ion Theodorescu-Sion) şi a Sindicatelor Mixte de Artişti Plastici din Provincie au condus la crearea în oraşul nostru, în 1951, a Cenaclului Artiştilor Plastici, nucleu din care s-a dezvoltat Filiala Galaţi a U.A.P.R. (nume luat în 1968)... Profesorul Gheorghe Levcovici,  într-un articol intitulat «În aşteptarea expoziţiei de pictură din oraşul nostru», apărut în nr. 1227 din 3 octombrie 1948 a ziarului «Dezrobirea», solicita autorităţilor locale sprijinul pentru «fondarea unui Salon de artă plastică şi a Pinacotecii oraşului». Tot el informa cititorii în articolul respectiv despre felul cum s-au documentat artiştii plastici pe şantierul de reconstrucţie a centrului oraşului distrus în timpul războiului şi despre felul cum aceştia se pregătesc pentru expoziţia care avea să se deschidă”.
Expoziţia a fost deschisă oficial de curatorii sai, Gheorghe Andreescu, preşedintele filialei Galaţi a UAP şi Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.
Lucrările polimorfe în stil şi concept, arată talentul într-o abordare artistică realistă care se îndreaptă apoi spre neo-impresionism, abstract, conceptual, iar subiectele sunt de la aspecte ale industriei locale, şantierul naval, oraşul în construcţie, până la portrete şi peisaje. VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Autor Cornel GINGĂRAŞU


Articole înrudite