22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cel mai târziu în cursul săptămânii viitoare ar trebui să înceapă campania naţională de vaccinare antigripală. Vestea bună e că, deşi cu o întârziere remarcabilă, Ministerul Sănătăţii a reuşit să achiziţioneze de pe piaţă 600.000 de doze de vaccin antigripal, care urmnează ca în această săptămână să ajungă în teritoriu şi apoi la medicii de familie.
„Am fost anunţaţi că Ministerul Sănătăţii a achiziţionat o primă tranşă de doze cu vaccin antigripal destinate vaccinării populaţiei în actualul sezon rece. Este vorba de 600.000 de doze care vor fi împărţite în toată ţara. Dacă facem un calcul împărţind la numpărul de judeţe, la noi ar trebui să ajungă 15.000 de doze de vaccin antigripal. Cum în tot sezonul rece anterior la Galaţi s-au consumat efectiv 25.000 de doze, această primă tranşă înseamnă că asigură 60% din necesar. Din ianuarie, de când Institutul Cantacuzino va reîncepe producţia de vaccin antigripal, Ministerul Sănătăţii va mai achiziţiona o a doua tranşă din producţia autohtonă. Conform catagrafierii, în judeţul Galaţi ar fi 75.000 de persoane care au dreptul la vaccinare antigripală gratuită. Numai că anul trecut, după epuizarea celor 25.000 de doze, nu au mai existat cereri, aşa că această cifră, de 75.000, pare a fi mai mare decât ceea ce doreşte populaţia”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Viroze mai multe, pneumonii mai puţine
Numărul gălăţenilor bolnavi de viroze respiratorii a crescut în ultima săptămână de raportare până la 2.302 cazuri. Au scăzut, în schimb, la 75, numărul celor băgaţi în spital de complicaţiile virozelor respiratorii. În ceea ce priveşte pneumoniile, şi aici s-a constatat o reducere a numărului de cazuri. Nu s-a înregistrat nici în Galaţi şi nici în alt judeţ vreun caz de gripă, ceea ce, spun specialiştii, înseamnă că nu a început încă circulaţia mult temutelor virusuri gripale, aşa că vaccinare ar mai fi încă eficientă. Din momentul vaccinării, organismul are nevoie de circa 14 zile pentru a-şi dezvolta imunitatea.


Articole înrudite