17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câţi bani a decontat Galaţiul pentru cazarea şi masa refugiaţilor din Ucraina de la începutul războiului
Câţi bani a decontat Galaţiul pentru cazarea şi masa refugiaţilor din Ucraina de la începutul războiului

De când a început războiul din Ucraina, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care şi-au părăsit ţara din cauza războiului şi s-au oprit temporar sau au rămas aici. În luna august, UE a decontat o primă tranşă de 39 de milioane de euro din aceşti bani, informează. Constanţa este judeţul care a decontat cei mai mulţi bani pentru refugiaţii din Ucraina, după Bucureşti-Ilfov, conform informaţiilor transmise de IGSU pentru Info Sud-Est şi G4Media referitoare la sumele decontate.  

Maramureş, Braşov, Suceava, Cluj, Sibiu şi Iaşi sunt următoarele judeţe după Constanţa, din prisma sumelor de bani decontate pentru cazarea şi hrana refugiaţilor ucraineni, cu peste 2 milioane de euro fiecare. Galaţiul se află pe locul 11, cu o sumă totală decontată de 8.525.520 lei, adică 1,7 milioane de euro.

La polul opus se află  Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Teleorman, Ialomiţa, Buzău, Olt, Giurgiu, dar şi Harghita şi Covasna, fiecare decontând sub 200.000 de euro de la începutul războiului. 

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 din 7 martie 2022, Statul român plăteşte pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi. 

Aşadar, închirierea unui imobil pentru refugiaţi este cu atât mai avantajoasă cu cât numărul de ucraineni găzduiţi este mai mare.  Spre exemplu, proprietarul unui apartament cu două camere care găzduieşte o mamă cu doi copii şi pe bunica acestora decontează 200 de lei/zi pentru cazarea celor patru, adică 6000 de lei pe lună (1200 euro), după calculele G4Media.ro

În mod normal, un apartament cu două camere din Galaţi modest, mobilat, se închiriază 200-250 de euro spre periferia oraşului, 300-350 într-o zonă bună şi peste 500-600 de euro dacă imobilul este considerat de lux. Cazarea refugiaţilor este profitabilă nu numai pentru proprietarii de pe piaţa imobiliară, dar şi pentru hoteluri, pensiuni şi vile turistice. 

Potrivit informaţiilor transmise de ISU Galaţi, în ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei din judeţul Galaţi au intrat 611 cetăţeni ucraineni (548 prin PTF Galaţi rutier şi 63 prin PTF Oancea). Nici o persoană nu a solicitat azil.

Pentru solicitanţii de azil din Ucraina, în cadrul Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Galaţi sunt disponibile 270 locuri din care niciunul nu este ocupat de solicitanţii de azil din Ucraina. De asemenea, în ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale IGI Galaţi nu au eliberat niciun permis de protecţie temporară pentru cetăţenii ucraineni.

În privinţa locurilor de cazare pentru migranţii din Ucraina aflaţi în tranzit, în judeţul Galaţi situaţia stă astfel:

- în cadrul taberei mobile amplasate pe stadionul Dunărea 201 locuri, toate libere;

- în cadrul blocului M11 pus la dispoziţie de Primăria municipiului Galaţi 105 locuri ocupate; 

- în cadrul Bazei Siderurgistul in sălile de sport 150 locuri, toate libere; 

- în cadrul internatelor şi sălilor de sport aparţinând unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi 407 locuri, din care 26 ocupate;

- în cadrul pensiunilor şi ONG-urilor din judeţul Galaţi care şi-au exprimat disponibilitatea de a caza refugiaţi 491 de locuri, din care 108 ocupate.

 Menţionăm că cifrele de mai sus sunt în dinamică şi diferă de la o oră la alta, persoanele cazate fiind în tranzit pe raza judeţului Galaţi.


Articole înrudite