Potrivit Asociaţiei nonguvernamentale "Necuvinte", anul trecut, la nivel naţional, s-au înregistrat 35.502 fapte penale în spectrul familial, sesizate la poliţie, însă nici 15% din ele, doar 5.317 de cereri (49% depuse din mediul rural şi 51% depuse în mediul urban), au fost depuse de victime, la instanţe, pentru emiterea ordinelor de protecţie. Şi mai puţine, doar 2.730 de cereri, au fost admise de instanţe, iar în final doar 2% din dosare s-au finalizat cu condamnări, căci majoritatea dosarelor au primit NUP. Datele au fost prezentate de Asociaţia nonguvernamentală "Necuvinte” care, în colaborare cu Poliţia Română - Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Primăria Galaţi, a organizat, luni, la Galaţi un eveniment de informare, conştientizare şi sensibilizare cu privire la fenomenul violenţei în familie. Evenimentul face parte din cadrul Caravanei naţionale de promovare a campaniei ”Aripi Frânte”, lansată pe 1 iulie 2016, cu sprijinul Poliţiei Române.
Campania s-a lansat după ce membrii ONG-ului au realizat un film documentar cu mai multe femei, aflate în detenţie în Penitenciarul de Femei Târgşor, femei care, după ce au fost ani de zile victime ale violenţei în familie şi nu au cerut ajutorul nimănui, au clacat şi şi-au făcut singure dreptate, devenind din victimă, agresor.
În cadrul evenimentului de la Galaţi, organizatorii au împărţit celor prezenţi şi Ghidul Siguranţei Victimelor Violenţei în Familie, care se adresează persoanelor care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi fac primii paşi spre a ieşi din acel mediu.
Indiferent de tipul de violenţă la care este supusă, victima poate cere ajutor la numărul unic de urgenţă 112, la linia verde 0800500333 a Agenţiei Naţionale Pentru Egalitate de Şanse Între femei şi Bărbaţi sau poate merge la cea mai apropiată secţie de poliţie. Totodată, în anumite judeţe, aşa cum este în Galaţi, există centre în care pot fi cazate victimele violenţei în familie. La Galaţi, Fundaţia “Familia” gestionează din 2005 un astfel de centru, cu o capacitate de 90 de locuri, unde beneficiarii pot rămâne maxim jumătate de an, primind, gratuit, hrană, cazare dar şi asistenţă psihologică şi juridică.
La Galaţi, anul trecut, s-a înregistrat o dublare a ordinelor de protecţie cerute dar şi emise în instanţă împotriva agresorilor, judeţul nostru aflându-se în topul judeţelor în care se remarcă o astfel de atitudine.
În privinţa ordinelor de protecţie emise de instanţele gălăţene, în 2016, s-au depus 272 cereri de ordin de protecţie şi s-au admis 173 (63,6%), iar în 2015, s-au depus 156 şi s-au admis 104 (66,6%).
Din păcate, raportul mic între numărul cazurilor de violenţă în familie şi cele în care victima cere protecţie în instanţă (35.502 faţă de 5.317 cereri – adică nici 15%) este cauzat şi de faptul că multe din victime îşi retrag plângerile împotriva agresorilor, caz în care autorităţile – poliţia, în special –, din păcate, nu mai au cum să intervină.