Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie a demarat ieri la Galaţi o sesiune de depunere a aplicaţiilor pentru cea de-a treia ediţie a burselor de cercetare pe care le pune la dispoziţia pasionaţilor în domeniul berii din România. Este vorba de 150.000 de lei puşi la bătaie pentru finanţarea proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra sănătăţii. Perioada de depunere a lucrărilor este 1 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, urmând ca proiectele câştigătoare să fie anunţate la finalul lunii februarie 2014. Caravana Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie se va îndrepta către trei oraşe universitare de anvergură (Iaşi, Cluj şi Galaţi) pentru a discuta direct cu pasionaţii de cercetare în domeniu.
“Anul acesta am avut bucuria de a face publice rezultatele primului studiu derulat în România, chiar de către cercetători români, privind efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Acum dăm startul unei noi perioade în care pasionaţii de cercetare de la noi din ţară îşi pot trimite proiectele pe adresa centrului nostru”, a declarat dr. Corina Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Perioada de depunere a aplicaţiilor pentru obţinerea burselor este 01.11.2013 - 31.01.2014, iar evaluarea proiectelor se va face până la finalul lunii februarie 2014. Comitetul de evaluare este alcătuit din specialişti care aparţin domeniilor: tehologii alimentare, nutriţie, medicină, cercetare. Studenţii în an terminal din Galaţi la orice specializare de natură ştiinţifică, dar şi masteranzii, doctoranzii sau post-doctoranzii pot obţine o bursă de cercetare oferită de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, principala condiţie fiind ca aceştia să aparţină unor centre de învăţământ superior sau centre de cercetare din România. Iniţiativa înfiinţării Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie aparţine unor reprezentanţi ai mediilor universitare, medicale şi de cercetare din România.
Proiectul a fost lansat oficial în luna martie 2012 şi are drept obiectiv principal investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg. Printre principalele beneficii ale consumului moderat de bere se numără reducerea riscului de apariţie a bolii Parkinson, reduce riscul formării pietrelor la rinichi şi poate asigura protecţie împotriva bacteriei Helicobacter pylori, cauza apariţiei ulcerului.