06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Au deschis spaţiile de agrement fără a ţine cont de deficienţe
Au deschis spaţiile de agrement fără a ţine cont de deficienţe
Comisarii specializaţi pe protecţia consumatorului au desfăşurat la sfârşitul lunii iunie o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, în parcurile de distracţie şi locurile de joacă, iar rezultatele le-au comunicat acum. Au fost verificaţi opt agenţi economici, din care cinci operatori care detin piscine/bazine de înot şi trei operatori care administrează spaţii de joacă, printre care şi Primăria Galaţi.
Principalele abateri constatate au vizat: neafişarea denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului şi a programului de funcţionare în cazul piscinelor/bazinelor de înot deţinute de 2 dintre operatorii economici controlaţi; lipsa afişării listei cu preţurile şi tarifele practicate; nu erau afişate preţurile şi tarifele practicate la 2 bazine de înot iar la un alt bazin de înot nu erau afişate preţurile pentru copii cu categoria de vârsta peste şase ani; nerespectarea legislaţiei specifice privind normele de igienă la unităţile de folosinţă publică etc.
Paviment cu găuri, tencuială căzută...
La un operator economic s-a constatat că la intrarea în zona bazinelor de înot, pe lateral, lângă grupurile sanitare ecologice şi duşuri, exista o porţiune din paviment deteriorat cu material exfoliat şi cu găuri, existând pericol de accidentare, aceeaşi deficienţă fiind şi în zona punctului de prim ajutor. De asemenea, bazinul pentru adulţi avea pe fundul acestuia crăpături ale fibrei şi zone exfoliate, spaţiul destinat duşurilor şi grupurilor sanitare avea tencuiala căzută, grupurile sanitare nu erau în totalitate funcţionale iar la duşuri lipsea sistemul de evacuare a apelor uzate. Bazinele funcţionale pentru copii aveau în dotare două topogane din piatră care aveau vopseaua exfoliată. La un alt bazin de înot nu erau afişate informaţii de avertizare privind pericolul prezentat de orificiile de evacuare a apei.
La un loc de joacă, din cadrul unui supermarket, s-a constatat lipsa denumirii echipamentului pentru joacă, a datelor de identificare a exploatantului, a datelelor de identificare ale producătorului, anului de fabricaţie al echipamentului şi caracteristicilor tehnice. Tot în acest loc salteaua de protecţie de la intrarea spre trambulină era ruptă, materialul de la baza caracatiţei era rupt, buretele de la stâlpii de susţinere ai labirintului era desprins şi materialul de protecţie de la intrarea în spaţiul de joacă era rupt, deteriorări care pot provoca rănirea utilizatorilor.
La 3 dintre locurile de joacă, administrate de societatea specializată din subordinea Primăriei Galaţi, s-a constatat că o parte din spaţiile de joacă pentru copii au deficienţe precum: leagăne fără protecţie, balansoare cu scaune lipsă, băncutţ cu şipci metalice lipsă, lipsă apă la cişmele, topogane găurite. De asemenea, s-a constatat că nu exista contract încheiat cu nicio firmă care să întreţină spaţiile de joacă. La un alt operator, care deţine un loc de agrement unde există un spaţiu de joacă pentru copii, nu existau informaţii privind denumirea echipamentului, datele de identificare ale deţinătorului şi informaţii privind potenţialele pericole
În urma acţiunilor de control, au fost dispuse măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate în cazul a 5 operatori economici. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, din care cinci amenzi contravenţionale în valoare totală de 14.000 lei.


Articole înrudite