27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
APM Galaţi: Este timpul pentru restaurarea zonelor umede!
APM Galaţi: Este timpul pentru restaurarea zonelor umede!

În fiecare an, pe 2 februarie, se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede. Evenimentul îşi propune să crească gradul de conştientizare globală cu privire la rolul vital al zonelor umede pentru oameni şi planetă, transmite Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi.

Această zi marchează şi data adoptării Convenţiei privind Zonele Umede la 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar. Obiectivul declarat al Convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.

"Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoaştere a importanţei acesteia ca resursă de mare valoare economică, naturală, ştiinţifică şi a rolului lor multiplu în menţinerea calităţii mediului prin controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea ţărmurilor şi protecţia împotriva furtunilor, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, purificarea apei, menţinerea biodiversităţii. România a aderat la Convenţia Ramsar la 21 septembrie 1991, prin înscrierea Deltei Dunării pe lista siturilor acesteia, în prezent având 20 de situri desemnate ca Zone umede de importanţă internaţională (Situri Ramsar), cu o suprafaţă de 1.177.749 de hectare, dintre care cele mai cunoscute sunt Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Parcul Natural Porţile de Fier, Lacul Techirghiol, Lunca Mureşului, Insula Mică a Brăilei", potrivit APM Galaţi.

Tema din acest an „Este timpul pentru restaurarea zonelor umede” a fost aleasă pentru a evidenţia necesitatea urgentă de a acorda prioritate refacerii zonelor umede.

"Aproape 90% din zonele umede ale lumii au fost degradate încă din anii 1700 şi pierdem zonele umede de trei ori mai repede decât pădurile. Cu toate acestea, zonele umede sunt ecosisteme de o importanţă deosebită care contribuie la biodiversitate, atenuarea şi adaptarea la climă, disponibilitatea apei dulce, economiile mondiale şi multe altele. Este urgent să creştem gradul de conştientizare naţional şi global cu privire la zonele umede pentru a inversa pierderea rapidă a acestora şi pentru a încuraja acţiunile de conservare şi restaurare a acestora", precizează APM Galaţi.

! APM Galaţi marchează acest eveniment prin găzduirea în data 02.02.2023 a celei de-a XII a ediţii a Simpozionului Internaţional dedicat Zilei Mondiale a Zonelor Umede organizat de Asociaţia „Tinerii şi Viitorul” şi prin derularea mai multor activităţi tematice în perioada 31.01.2023 - 10.02.2023 în colaborare cu şcolile partenere.


Articole înrudite