15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apă Canal S.A. Galaţi trage un semnal de alarmă: Toaleta nu este coş de gunoi!
Apă Canal S.A. Galaţi trage un semnal de alarmă: Toaleta nu este coş de gunoi!

Întreţinerea sistemului de canalizare este foarte mult îngreunată din cauza utilizatorilor care folosesc toaletele pe post de coş de gunoi. Cetăţenii deversează prin toaletele din locuinţe sau direct în conductele publice o cantitate foarte mare de materii şi materiale care nu ar trebui să ajungă în sistemul de preluare a apelor uzate menajere: haine, deşeuri solide, pungi şi recipiente PVC, materiale de construcţii, uleiuri alimentare sau auto s.a.m.d. Însă cel mai mare duşman al canalizării sunt cârpele, vata medicinală, pampersurile şi produsele de igienă intimă, deoarece fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând depunerile. Aceste materiale înfundă sistemul de canalizare, obturează treptat secţiunile conductelor, reducând capacitatea de preluare a apelor uzate menajere, şi blochează funcţionarea staţiilor de pompare a apelor uzate.
Toaleta din locuinţă şi sistemul de canalizare nu sunt coş sau rampă de gunoi. Sistemul de canalizare este destinat a prelua exclusiv apele uzate menajere şi pluviale!
În cazul blocării reţelei publice de canalizare anunţaţi societatea Apă Canal apelând numărul de telefon de la Dispecerat: 0236/463.294, serviciu disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Indiferent de condiţiile meteo, angajaţi Apă Canal vor răspunde sesizărilor dumneavoastră şi vor intervenii cu promptiudine acolo unde este nevoie.

10ApaCanal2

Protejaţi reţeaua de canalizare!

În cazul instalaţiei interioare de canalizare, în primul rând să aveţi în vedere că vasul de WC nu este coş de gunoi! Niciodată să nu aruncaţi în el resturi alimentare sau orice fel de deşeuri solide. Odorizantele sau jucăriile copiilor scăpate accidental în el trebuie îndepărtate! Mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în cursul lucrărilor de construcţii sau de renovare a locuinţei nu are ce căuta în vasul de WC! Aşteptaţi până se solidifică şi aruncaţi-l la gunoi.
Cel mai mare duşman al conductelor interioare de canalizare menajeră sunt cârpele, vata medicinală şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor. În ultimii ani a luat amploare economisirea apei, mai ales a celei calde menajere. Din această cauză, în conductele de canalizare se formează depuneri de grăsimi, secţiunea lor liberă se micşorează şi se înfundă mai uşor.
În cazul reţelelor exterioare de canalizare, principiile de bază sunt aceleaşi. În cursul desfundării conductelor, depunerile cele mai frecvent întâlnite sunt grăsimile solidificate, bucăţile de lemn, cârpele, pungile şi flacoanele din material plastic, cărămizile, pietrele, nisipul, nămolul şi resturile alimentare. Căminele de racord şi de vizitare sunt menite să asigure inspecţia şi întreţinerea reţelei. Niciodată să nu aruncaţi în ele pietre, moloz sau alte deşeuri!
În cartiere sunt mulţi oameni care se ocupă de grădinărit, utilizând în acest scop spaţiile verzi dintre blocuri. Să aveţi grijă ca în cursul acestei activităţi să nu acoperiţi cu pământ capacele căminelor de vizitare, îngreunând astfel munca personalului de întreţinere a acestora.
O problemă destul de importantă o constituie sustragerea capacelor de cămine, a căror înlocuire contribuie la creşterea cheltuielilor de exploatare. Dacă observaţi un capac de cămin spart sau care lipseşte, înlăturaţi pericolul de accidentare îngrădindu-l sau semnalizându-l (utilizând pentru acest lucru triunghiul reflectorizant al autovehiculului, o ladă veche, scânduri, creanga unui copac). După aceea anunţaţi imediat Dispeceratul Apă Canal.
Nu uitaţi că, din momentul în care apele uzate părăsesc locuinţa dumneavoastră (închideţi robinetul, spălaţi vasul WC-ului), ele trebuie să mai străbată o cale lungă până la staţia de epurare, unde sunt tratate în mod corespunzător, pentru a putea fi evacuate în apele curgătoare.

10ApaCanal3

Putem proteja reţeaua de canalizare şi mediul înconjurător prin gesturi simple, dar responsabile:

- Obiectele solide sau tăioase le puteţi duce la gunoi, în loc să le aruncaţi în reţeaua de canalizare.
- Vopseaua. În primul rând, încercaţi să folosiţi tot conţinutul unei cutii de vopsea. Dacă nu, daţi-o cadou sau donaţi-o. În cel mai rău caz, vopseaua pe bază de latex o puteţi arunca la gunoi dacă o lăsaţi să se usuce complet. Vopseaua pe bază de ulei este însă indicat s-o duceţi la un centru care colectează deşeuri toxice.
- Medicamentele. Nu le aruncaţi în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apă. Dacă nu găsiţi nicio farmacie care să colecteze medicamentele expirate, înainte de a le arunca, asiguraţi-vă că nu aveţi date personale pe vreun ambalaj, că medicamentele nu vor fi folosite de alte persoane şi sigilaţi recipientele în care le aruncaţi la gunoi.
- Produsele cosmetice şi de igienă personală trebuie să ajungă exclusiv la gunoi, nicidecum în canalizare!
- Resturile menajere nu trebuie aruncate prin scurgerea de la chiuvetă, ci la gunoi, în saci menajeri.
- Uleiul alimentar. Grăsimea pe care o folosiţi la gătit vă poate înfunda instalaţiile sanitare dacă o aruncaţi în chiuvetă sau în WC. În Uniunea Europeană această practică este interzisă prin lege. Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoşi poluanţi. Vă rugăm să apelaţi la firmele specializate în reciclarea uleiului uzat. În lipsa alternativelor, puneţi uleiul într-un recipient de metal, lăsaţi-l să se întărească şi apoi aruncaţi-l la ghenă.
- Materialele grosiere (asfalt, beton, nisip, pietriş, materiale de construcţii) trebuie transportate în zonele special amenajate.
- Conţinutul foselor septice trebuie preluat de vidanje şi deversat în locuri speciale. În nici un caz conţinutul lor nu trebuie aruncat oriunde în canalizare, deoarece această acţiune poate echivala cu o bombă epidemiologică la nivelul oraşului.
- Nu blocaţi accesul la gurile de scurgere şi căminele de vizitare cu autoturismele proprietate personală sau cu alte obiecte. În timpul unei ploi abundente, o maşină parcată în dreptul gurilor de scurgere blochează scurgerea apei şi poate provoca inundarea zonei. Iarna, când vă curăţati locul de parcare şi trotuarul din faţa imobilului dumneavoastră, aveţi grijă să nu depozitaţi zăpadă pe gura de scurgere.


Articole înrudite