01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„ActFest” ediţia X - teatrul studenţesc, o misiune împlinită cu succes (FOTO)
„ActFest” ediţia X - teatrul studenţesc, o misiune împlinită cu succes (FOTO)

Un festival al bucuriei infinite de a fi tânăr artist, o eliberare a spiritului ludic direct pe scenă şi un organizator generos, adică într-un cuvânt ActFest, Galaţi, ediţia cu numărul 10. În zilele de 27 şi 28 octombrie 2023, Casa de Cultură a Studenţilor din oraşul nostru a găzduit o ediţie aniversară a unui deja tradiţional festival de teatru contemporan, finanţată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Au participat trupe din Braşov, Bucureşti, Cluj Napoca şi Galaţi.

Reflectoarele au luminat scena din sala Mare cu spectacole foarte diverse, de la „Obiect zburător neidentificat”, o analiză a vieţii adolescenţilor în stil „Romanian New Wave”, a trupei bucureştene „Podul”, la ghiduşiile goldoniene jucate de „JoY ART Theatre Junior Galaţi”, de la „Opt femei”, enigma unei crime, al trupei clujene „Stop Cadru”, la textul filosofic „Hotelul celor două lumi”, de Eric-Emmanuel Schmitt, interpretat de trupa braşoveană „Bacteria H”. La piesa teatrului din cadrul CCS Braşov, regizorul George Lucian Cioban a venit în premieră cu o inovaţie de ultimă generaţie, prin intermediul unui cod QR de pe telefon spectatorii putând influenţa direcţia în care se desfăşoară soarta unor personaje şi asta în timp real, nu după terminarea spectacolului.

Nu trebuie să uităm secţiunea monolog, în sala Studio, unde juriul a apreciat o paletă foarte variată de tineri actori ca: Noemi Vajda, cu textul „Dacă iubeşti un om suficient de tare, poţi să-l strecori în paradis”, Matei Elena Camelia, monolog „Des Neiges Verrette” de Michel Tremblay, Cristiana Rapotan cu „Miţa - D’ale carnavalului” şi Andrei Botezatu, cu un fragment din Cehov. Nu a lipsit din program nici nemuritorul dramaturg William Shakespeare, cu o scenetă din „Romeo şi Julieta”, în regia Oanei Preda, interpreţii fiind de la JoY ART Theatre Junior. La sfârşitul festivalului, spectatorii au avut prilejul să revadă video-proiecţia piesei „Fetiţa cu bricheta”, în regia lui Dan Mirea, astfel fiind comemorat şi autorul acestui text, regretatul scriitor şi jurnalist Victor Cilincă, un profund îndrăgostit de teatru.

Din juriul festivalului au făcut parte scriitoarea Angela Ribinciuc, muzicianul Nicolae Mantu, conducătorul departamentului „Revistă” de la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” şi actorul Vlad Vasiliu, fost director al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Domnul Vasiliu a combinat bucuria participării la festival cu aniversarea frumoasei vârste de 77 de ani, cu ocazia căreia îi uram şi noi „La mulţi ani!”. Pentru prima oară, festivalul a fost prezentat de o şarmantă actriţă, Gabriela Bîzgan, absolventă a Facultăţii de Arte din Galaţi.

Comentând evenimentul, doamna Angela Ribinciuc scria: „Când s-a lansat acest festival, în 2011, Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi împlinea 50 de ani de activitate. Tradiţia binecunoscută a festivalurilor de teatru de la Dunăre era completată, astfel, cu o competiţie adresată, în principal, tinerilor actori amatori. Anii au trecut, multe trupe de teatru studenţesc au urcat pe scena festivalului, au prezentat spectacole bune şi foarte bune şi au plecat acasă cu premii binemeritate. Marele atu al acestui festival este naturaleţea, pofta de a juca a tinerilor actori. Şi chiar dacă într-un an una sau mai multe trupe care participau prin tradiţie nu au o piesă cu care să intre în concurs, nu înseamnă că anul viitor nu vor reveni cu forţe proaspete, dornice să câştige Marele Premiu al festivalului. Pentru fiecare laureat, un premiu câştigat la ActFest este un as din mânecă, o dovadă a faptului că la un moment dat, cineva a crezut în talentul acelui tânăr sau al acelei trupe. ActFest este un festival viu, dinamic, pentru că studenţii sunt periodic, alţii, iar trupele se împrospătează mereu”. FOTO, mai jos!


Articole înrudite