22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A murit părintele „Eat-Art”, gălăţeanul Daniel Spoerri
A murit părintele „Eat-Art”, gălăţeanul Daniel Spoerri

Artistul vizual elveţian Daniel Spoerri, figură marcantă a mişcării artistice „Nouveau Réalisme” („Noul Realism”) şi părintele „Eat-Art”, care constă în fixarea urmelor unei mese într-o operă de artă, a încetat din viaţă, a anunţat miercuri Centrul Pompidou din Paris, transmite Agerpres, citat de g4food.ro.
„Suntem profund întristaţi de moartea lui Daniel Spoerri, figură emblematică şi membru fondator al Noului Realism”, a declarat pe reţeaua socială X muzeul francez de artă modernă şi contemporană, potrivit AFP.
„Perspectiva sa unică asupra artei, prin «tablourile-capcană» şi asamblajele sale neaşteptate, a surprins momentul, obişnuitul şi surprinzătorul. Moştenirea sa va rămâne o sursă de inspiraţie şi de reflecţie unică”, a continuat Centrul Pompidou.
Artistul elveţian de origine română, născut Daniel Isaac Feinstein în 1930 pe malul Dunării, la Galaţi, este cunoscut pentru naturile sale moarte tridimensionale legate de arta mesei.
Principiul este simplu: la sfârşitul unei mese, Daniel Spoerri „îngheaţă” urmele acesteia (tacâmuri, farfurii, resturi de mâncare, ambalaje şi altele), lipindu-le de suport.
El a denumit „Eat-Art” operele şi acţiunile care au ca subiect alimentele şi obiceiurile noastre alimentare.
Cu acest concept, fostul dansator a fondat mişcarea „Nouveau Réalisme” în 1960, alături de artişti precum Yves Klein, Arman, Raymond Hains sau Jean Tinguely.
Daniel Spoerri a mers până într-acolo încât, între 1968 şi 1972, a condus un restaurant în Düsseldorf, Germania, de unde clienţii care îşi permiteau puteau să plece cu propriile opere.
El a dublat iniţiativa prin crearea galeriei Eat Art Gallery, unde artişti precum Cesar, Ben sau Arman şi-au expus creaţiile comestibile efemere, în timp ce pictori precum Pierre Soulages au luat parte la unele dintre banchetele lor.
Însă Spoerri a încercat să scape de eticheta de „artist al farfuriilor murdare”. În seria sa „Détrompe-l’oil”, el fixează un obiect real pe o pânză sau pe o tapiserie găsită la un târg de vechituri, provocând graniţele dintre realitate şi iluzie.
Operele lui Spoerri au făcut obiectul unor retrospective în numeroase muzee, printre care Centrul Pompidou din Paris, în anii ’90.
Recent, în 2021, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană (MAMAC) din Nisa a dedicat o expoziţie majoră operei lui Daniel Spoerri.

Sursa foto: Facebook - Serviciul Referinţe - Galaţi

"Ne pleacă artiştii... Ne-a părăsit, pe 6 noiembrie 2024, cunoscutul artist plastic Daniel SPOERRI, care şi-a început cariera ca balerin şi prim-solist al baletului Operei din Berna, fondator al conceptului „Eat-Art”, al restaurantului şi galeriei cu acelaşi nume, renumit pentru operele sale de artă, unul dintre semnatarii manifestului „Noul Realism” - versiunea europeană a pop-art-ului american; lucrările sale se găsesc în colecţiile Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York şi ale Muzeului Tate din Londra (n. 27 mart. 1930, Galaţi)", transmite şi Serviciul Referinţe - Galaţi.

Sursa foto deschidere: colaj foto capturi YouTube


Articole înrudite