Creştinii ortodocşi încep, de luni, cea de-a cincea săptămână a Postului Paştilor. În biserici se vor oficia, miercuri şi vineri, primele denii din acest an. Zilele celei de-a cincea săptămâni a Postului îi îndeamnă pe cei ce s-au înjugat la osteneala postirii să persevereze pe drumul curăţirii şi al postului, pentru a ajunge la izvorul bucuriei depline – întâlnirea cu Hristos Cel înviat, Biruitorul păcatului şi al morţii.
Referindu-se la această perioadă, Sfântul Nicolae Velimirovici ne îndeamnă să-I dăruim Lui întreagă inima noastră, mai cu seamă în acest timp de rugăciune şi pocăinţă, asumându-ne în mod deplin drumul de la suferinţă la bucurie, de la moarte la viaţă:
„În această a cincea săptămână din Postul Mare, tu vei dărui inima ta lui Dumnezeu. Şi când sufletul tău se va linişti, Dumnezeu va trimite Sfântul Duh să primească inima ta, să se sălăşluiască în inima ta şi o ia şi să o călăuzească […]. Bine vei cuvânta această săptămână a Postului Mare şi bine vei cuvânta pe sfinţii lui Dumnezeu, care au rânduit postul. Şi vei mulţumi Maicii tale, Biserica Pravoslavnică, că te-a deprins cu postul. Căci vei vedea câştigul postului, iar postul se va îndreptăţi în faţa minţii tale. Slavă şi mulţumită Domnului în veac şi în veacul veacului. Amin”, scrie doxologia.ro.
Tot în această săptămână, Biserica a rânduit ca în toate lăcaşurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului Mare al Sfantului Andrei Criteanul (miercuri) şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri (vineri).
Canonul Sfantului Andrei Criteanul a fost citit şi în prima săptămână a Postului Mare, în cadrul Pavecerniţei Mari, de luni până joi. Întregul cuprins al Canonului este o rugăciune de pocăinţă, o rugăciune care meditează asupra modului de vieţuire, punând în balanţă vieţuirea de acum şi modul corect de vieţuire al creştinului prin urmarea lui Hristos.
Săvârşită în bisericile ortodoxe în seara zilei de vineri, Denia Acatistului Bunei Vestiri ne aminteşte de modul miraculos în care Maica Domnului a eliberat oraşul Constantinopol în urma unei invazii a perşilor şi avarilor. Acatistul Bunei Vestiri este alcătuit din 13 condace şi 12 icoase care descriu şi preamăresc diferitele episoade din viaţa Maicii Domnului, începând cu momentul Bunei Vestiri.
Cuvântul denie vine de la slavonescul vdenie şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai precis, Denia este Utrenia de a doua zi şi se săvârşeşte seara, în ajun. Această slujbă se săvârşeşte singură, fiind deosebită de Priveghere, care se săvârşeşte tot seara, dar este formată din combinarea a trei slujbe: Vecernia, Litia şi Utrenia.