În zilele de 05 şi 06 iunie 2022, la Galaţi au avut loc o serie de activităţi cultural-artistice şi educative dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Regimentului 11 Dorobanţi „Siret”, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.
"Regimentul 11 Dorobanţi „Siret” a fost o unitate de infanterie, de nivel tactic, din trupele permanente ale Armatei României, înfiinţată în anul 1872 şi dislocat pe timp de pace în Garnizoana Galaţi.
Evenimentul a fost organizat de Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, continuatorul istoriei şi tradiţiilor de luptă ale marii unităţi din cadrul Ganizoanei Galaţi în colaborare cu autorităţile locale şi cu filiala gălăţeană a Asociaţiei Militarilor Veterani cu Dizabilităţi.
Activităţile organizate cu acest prilej au cuprins ceremonii militare şi religioase, expoziţii de pictură şi desen cu specific istoric, concert de muzică militară, expoziţie de tehnică, armament şi echipamente militare.
După ce duminică, 05 iunie 2022, la monumentul Regimentului 11 Dorobanţi „Siret” din zona superioară a falezei Dunării s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios în memoria eroilor acestui regiment, cu depuneri de coroane şi flori, luni, 06 iunie 2022, manifestările comemorative au continuat la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din cadrul Ganizoanei Galaţi.
După întâmpinarea oficialităţilor şi intonarea imnului naţional, a fost citit ordinul ministrului apărării naţionale şi a fost oficiată slujba de Te Deum.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la eveniment şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a aprecit devotamentul şi spiritul de sacrificiu pe care aceşti militari îl manifestă în toate misiunile în care sunt implicaţi.
În decursul existenţei sale, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din cadrul Garnizoanei Galaţi, a participat la numeroase operaţiuni militare, atât în ţară, cât şi în străinătate, ultima fiind cea din Afganistan din perioada februarie - august 2019, din care toţi militarii gălăţeni s-au întors sănătoşi acasă.
Au urmat câteva alocuţiuni şi oferirea de către comandantul Garnizoanei Galaţi a plachetelor şi diplomelor de excelenţă oficialităţilor civile şi miltare invitate la eveniment.
În semn de recunoştinţă şi respect pentru activitatea desfăşurată în slujba patriei şi a poporului, ierarhul Dunării de Jos a oferit câte două icoane, una pentru militarii din Garnizoana Galaţi şi una Şefului Statului Major al Forţelor Terestre.
În continuare, a avut loc defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare, dezvelirea plăcii comemorative din pavilionul A şi inaugurarea Sălii de tradiţii a unităţii.
În cadrul unităţii gălăţene, în această zi a porţilor deschise, militarii garnizoanei au realizat o prezentare demonstrativă a unor reconstituiri de luptă ale regimentuloui 11 Dorobanţi „Siret”.
La final, ierarhul Dunării de Jos împreună cu oficialităţile prezente au vizitat şantierul de la noua biserică militară „Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum” din cadrul Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Garnizoana Galaţi şi au fost binecuvântate lucrările realizate până în acest moment la acest edificiu.
Istoric
Evenimentele care au avut loc la sfârşitul anului 1989 au marcat intrarea României într-o nouă perioadă istorică. Armata, asemenea tuturor celorlalte instituţii ale statului a intrat într-un profund proces de transformare şi restructurare menit să conducă la creşterea capacităţii de apărare a ţării, în noile condiţii după încheierea „Războiului Rece”.
Situat la confluenţa a trei mari cursuri de apă, Dunărea, Siretul Şi Prutul, oraşul Galaţi, a prezentat dintotdeauna interes şi importanţă de natură comercială, economică, dar mai ales militară. Acest lucru explică şi faptul că de-a lungul timpului, indiferent de forma şi natura condiţiilor politice, în oraşul de la Dunăre, au avut reşedinţa şi au fost dislocate diferite comandamente, formaţiuni militare, unităţi şi mari unităţi.
În acest context, la data de 01 martie 1995 s-a constituit Batalionul 300 Infanterie subordonat Brigăzii 301 Mecanizată „Petru Rareş”.
Reînviind tradiţia prezenţei Bisericii în randul Armatei şi fiind cunoscută excepţionala colaborare dintre Biserică şi Armată aici la „Dunărea de Jos“, în contextul frumosului eveniment de sărbătorire a împlinirii a 30 de ani de activitate a Brigăzii 301 Mecanizate „Petru Rareş”, în ziua de 03 octombrie 1998 la iniţiativa şi prin bunăvoinţa Înaltpreafinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian al Dunării de Jos, cu sprijinul comandantului de atunci col. Ion Vulpe, în prezenţa oficialităţilor militare şi autorităţile civile invitate la aniversare, s-a sfinţit locul-încăpere cu hramul „Sfântul Dimitrie cel Nou”, spre a se săvârşi sfintele slujbe şi spre folosul sufletesc al cadrelor militare şi al militarilor în termen din unitate.
În ziua de 22 octombrie 1999, s-a sfinţit Prestolul acestei capele de către Înaltpreafinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,împreună cu un sobor important de preoţi şi diaconi din municipiu şi în prezenţa comandanţilor, ofiţerilor, subofiţerilor şi soldaţilor, iar în cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot pe seama acestei capele diaconul Paul Zaharia, în prezent preot la această capelă militară.
Prin desfiinţarea Brigăzii 301 Mecanizate „Petru Rareş” în anul 2002, capela militară cu hramul „Sfântul Dimitrie cel Nou” a fost preluată de Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, ea funcţionand aici până în prezent.
La data de 14 iunie 2018, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a săvârşit slujba de sfinţire a locului şi a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică în Garnizoana Galaţi, cu hramul „Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum”.
În prezent, biserica este construită în întregime urmând ca în perioada următoare să se finalizeze lucrările la acoperiş şi să se înceapă cele de finisare la exterior şi la interior - subiect despre care Monitorul de Galați a informat AICI! -", informează Arhiepiscopia.
VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓