28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
100 de ani de la decorarea oraşului Galaţi de către Republica Franceză (1922-2022)
100 de ani de la decorarea oraşului Galaţi de către Republica Franceză (1922-2022)

Muzeul de Istorie „Paul Paltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită la un eveniment de excepţie care marchează 100 de ani de la decorarea oraşului Galaţi de către Republica Franceză (1922-2022). Expoziţia organizată de muzeograf dr. Maria-Magdalena Tuluş este dedicată evenimentului care s-a desfăşurat pe 21 octombrie 1922, când şeful Misiunii Militare Franceze, generalul Henri Mathias Berthelot, a decorat oraşul Galaţi cu Crucea de Război a Franţei.
Pe 7-9 ianuarie (stil vechi) 1918, oraşul Galaţi a fost apărat de circa 3000 de ostaşi români care au ţinut piept unei armate ruseşti, în retragere, care număra 12.000 de oameni şi care devasta totul în cale. Eroismul ostaşilor români în Primul Război Mondial a dus la decizia Franţei de a decora oraşul nostru cu Crucea de Război a Franţei. Galaţiul este unul dintre cele trei oraşe decorate de Franţa, alături de Iaşi şi Giurgiu.
Demersul expoziţional îşi propune să reamintească unul dintre momentele deosebit de importante pentru istoria noastră locală şi cea naţională prin valorificarea unor bunuri de patrimoniu, cum ar fi: documente, fotografii, bunuri tridimensionale, medalii, copii după acte din Arhivele Naţionale - filiala Galaţi.
Expoziţia care va fi vernisată vineri, 21 octombrie 2022, ora 12.00, la Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă), va rămâne deschisă timp de o lună, se arată într-un comunicat al Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.


Articole înrudite