28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
WOW! Bicarbonatul de sodiu face minuni în grădină
WOW! Bicarbonatul de sodiu face minuni în grădină

Acest produs minune poate fi folosit dacă vrei să eviţi pesticidele şi să aplici o metodă mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Bicarbonatul de sodiu este folosit la gătit, dar are mai multe utilizări şi poate fi folosit în mai multe scopuri. Pe lângă faptul că bicarbonatul te ajută să desfunzi o chiuvetă sau scurgerea de la baie, nu mulţi ştiu că poate fi folosit şi în afara casei, mai exact în grădină!
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca pesticid: Amestecă două linguri de bicarbonat de sodiu cu o lingură ulei de măsline sau de floarea soarelui şi cu 4 litri de apă, în care mai adaugi 3-4 picături de săpun lichid ecologic. Amestecă foarte bine soluţia şi pune totul într-un recipient cu pulverizator. Următorul pas este să pulverizezi această soluţie pe plante o dată la trei zile, pentru a ţine la depărtare insectele dăunătoare.
Bicarbonatul de sodiu de scapă de furnici: Amestecă 5 linguriţe de bicarbonat de sodiu, 5 linguriţe de zahăr pudră şi o linguriţă de apă. Furnicile vor fi atrase de zahăr şi vor mânca, însă bicarbonatul de sodiu le va fi fatal. Pune această soluţie pe muşuroaiele de furnici şi vei scapă în scurt timp de aceste insecte din grădina ta.
Bicarbonatul acţionează şi ca fungicid: Dacă în grădina ta este umezeală, atunci s-ar putea să te trezeşti cu spori de mucegai. Din fericire, bicarbonatul de sodiu este soluţia şi tot ce trebuie să faci este să amesteci 4 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu 4 litri de apă şi să pui această soluţie într-un recipient cu pulverizator. După aceea, pulverizează soluţia pe suprafeţele afectate.
Cum să afli pH-ul solului cu ajutorul bicarbonatului: O altă întrebuinţare a bicarbonatului de sodiu este pentru a afla pH-ul solului, adică dacă pământul din grădina ta este acid sau alcalin. Pentru a face acest lucru, o să ai nevoie de două mostre de sol din grădina ta. După aceea, o să ai nevoie de 120 ml de oţet şi de 60 de grame de bicarbonat. Pe urmă, pune oţet într-o mostră de sol şi vezi dacă ies bule de aer. Dacă se întâmplă acest lucru, înseamnă că pH-ul solului are o valoare mai mare de 7, adică este un mediu alcalin. Dacă nu se întâmplă nimic atunci când pui oţet, ia cealaltă mostră de sol şi amestecă bicarbonatul cu 120 ml de apă. Pune soluţia peste a doua mostră de sol şi vezi dacă ies bule de aer. În acest caz, pH-ul solului este mai mic de 7, adică este un mediu acid.
Mucegaiul pe frunze se îndepărtează cu bicarbonat: În cazul în care plantele sunt acoperite de mucegai, bicarbonatul de sodiu poate fi soluţia ideală, pentru legume şi fructe. Tot ce trebuie să faci este să amesteci două linguri de bicarbonat cu două linguri şi jumătate de ulei horticol. Toată această soluţie, trebuie pusă în 4 litri de apă, după care o amesteci bine într-un recipient cu pulverizator. După aceea, pulverizează pe plante pentru a le oferi un strat protector împotriva mucegaiului.
Roşii mai dulci cu ajutorul bicarbonatului: Roşiile pot deveni mai dulci dacă solul în care cresc este mai puţin acid. Presară bicarbonat de sodiu la baza plantei şi lasă-l să se absoarbă în mod natural. Când se vor coace, roşiile vor avea un gust mai dulce şi vor fi mult mai bune decât cele cu care eşti obişnuit.
Bicarbonatul ajută florile să reziste mai mult în vază: Atunci când pui flori din grădină în vaza din casă, bicarbonatul te ajută ca acestea să reziste mai mult timp. Pentru ca florile să nu se ofilească atât de repede, pune un praf de sare şi un praf de bicarbonat de sodiu în apa din vază, iar durata de viaţă a florilor se va prelungi.
Compost cu ajutorul bicarbonatului: Dacă te-ai hotărât să faci compost, atunci cu siguranţă ştii că până ce vei obţine îngrăşământul natural acesta va mirosi destul de urât. În cazul în care vrei să stopezi acest lucru, îţi recomandăm să foloseşti bicarbonat de sodiu pentru a absorbi mirosurile urâte şi pentru a regla aciditatea compostului. Nu adăuga prea mult bicarbonat, pentru că nu vrei să încetineşti tot procesul de descompunere.
Bicarbonatul înviorează florile din grădină: Exact cum am ai procedat la roşii, poţi folosi bicarbonat de sodiu pentru flori. Anumite flori iubesc un mediu alcalin, aşa că poţi presăra bicarbonat la baza plantelor. De asemenea, poţi amesteca puţin bicarbonat în apa cu care uzi florile. Atunci când vor înflori, florile vor fi mai frumoase, iar culorile vor fi mai strălucitoare.
Scapă de buruieni cu bicarbonat: Buruienile pot fi combătute folosind bicarbonat de sodiu. Dacă acestea cresc printre dalele de pe alee sau în alte locuri, cea mai simplă metodă de a scăpa de ele este să aplici o cantitate generoasă de bicarbonat. Pune şi apă pentru a forma o pastă groasă, iar buruienile vor fi ţinute la depărtare.
Bicarbonatul, duşmanul viermelui de varză: Atunci când cultivi varză în grădină, cu siguranţă ai probleme şi cu viermele de varză. Din fericire, există o soluţie. Amestecă o cantitate egală de bicarbonat de sodiu cu făină şi presară totul pe plante. Viermii vor încerca să mănânce frunzele de varză, însă acel amestec îi va omora.
! Acum că ai terminat munca în grădină, ar trebui să ştii şi cum să îţi cureţi mâinile după o zi grea. Cum? Cu bicarbonat de sodiu, bineînţeles! Tot ce trebuie să faci este să îţi uzi mâinile, să pui bicarbonat, iar apoi să foloseşti o perie pentru a curăţa urmele de pământ.


Articole înrudite