22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ATENȚIE! Dacă întâlniţi acest vierme într-o grădină, nu-l atingeţi!
ATENȚIE! Dacă întâlniţi acest vierme într-o grădină, nu-l atingeţi!

Totul începe cu o descoperire într-o grădină. Viermi ciudaţi cu un cap plat, ca un ciocan. Jean-Lou Justine, parazitolog şi zoolog francez, profesor la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, analizează specia şi descoperă că aceasta conţin neurotoxine.

Echipe de oameni de ştiinţă din diverse părţi ale lumii cercetează aceste mici fiare care par noi pentru ştiinţă. Savanţii ajung la concluzia că există două tipuri de viermi: cei găsiţi în Italia şi Franţa, de 2 cm lungime, de culoare neagră strălucitoare, numiti Humbertium covidum (pentru că a fost clasificat în timpul pandemiei de Covid-19) şi cei de culoare verde-albastru, găsiţi doar în Mayotte, care măsoară de la 2 la 3. cm şi care au fost botezaţi Diversibipalium mayottensis.

Se crede că specia Humbertium covidum provine din Asia şi că poate fi invazivă pentru Europa, explică cercetătorul. „Aceste specii reprezintă un pericol pentru biodiversitate”, subliniază el, din cauza capacităţii lor de a invada. Ne imaginăm că acest vierme a ajuns în plante importate din Asia.

Când temperaturile vor creşte odată cu primăvara şi vara, viermii vor ieşi din pământ şi atunci ai putea să dai peste ei în spaţiile tale verzi. Nu trebuie atinşi, deoarece pot conţine o neurotoxină, tetrodotoxină. Este considerată una dintre cele mai violente toxine animale, spune Vidal.

Toxina se găseşte uneori în peşte, care dacă este ingerat provoacă „amorţeală a buzelor şi a limbii, apărând între 20 de minute şi 3 ore după consumul peştelui, urmată de senzaţie de arsură, amorţeală, furnicături şi mâncărime la nivelul feţei şi extremităţilor, uneori însoţite prin dureri de cap, dureri epigastrice, greaţă, diaree şi/sau vărsături. În al doilea timp apare paralizia, creşterea detresei respiratorii, convulsii, tulburări psihice, aritmii cardiace".

Deşi este puţin probabil să înghiţi viermele, fii atent, nu există un antidot pentru această toxină. Procedura recomandată de experţi este este simplă: faceţi-i o poză (este foarte important să ajutaţi ştiinţa), informaţi biologii, zdrobiţi-o (pentru că nu trebuie să se mai întâmple).


Articole înrudite