Statul român îşi va mai lua încă o ţeapă de la Combinatul siderurgic de la Galaţi? Recomandat

Marți, 22 Septembrie 2020 18:40
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Laţul financiar se strânge din ce în ce mai mult în jurul afacerilor miliardarului Sanjeev Gupta, patronul combinatului siderurguc de la Galaţi. În ultimele luni, presa internaţională de profil face dezvăluiri uimitoare legate de sistemul financiar prin care Gupta a obţinut împrumuturi peste împrumuturi pentru a-şi extinde imperiul de oţel. În luna februarie a acestui an, publicaţia Financial Times dezvăluie într-un amplu material cum funcţionează şi ce probleme financiare majore clatină imperiul lui Gupta. Patronul combinatului siderurgic gălăţean a ajuns, în aproximativ 5 ani, de la un comerciant de mărfuri necunoscut la unul dintre cei mai mari magnaţi din industrie cu o cifră de afaceri anuală de 20 miliarde de dolari şi 35.000 de angajaţi, având în portofoliu companii care activează în metalurgie, minerit, energie regenerabilă şi servicii bancare, făcându-şi un obicei în a achiziţiona bănci mici în ţările de unde achiziţionează fabrici în pragul colapsului.

În august 2020, aceeaşi prestigioasă publicaţie evidenţiază neregulile pornind de la unul dintre principalii finanţatori ai lui Gupta, adică Greensill Capital. Jurnaliştii financiari afirmă că Greensill Capital este unul dintre principalii furnizori mondiali de finanţare în lanţul de aprovizionare, care foloseşte o tehnică de finanţare polarizantă, prin care ajută furnizorii mici să fie plătiţi mai repede, prin această metodă reuşind să ascundă în bilanţurile companiilor riscurile care apar din cauza datoriilor. Ideea principală este că o instituţie financiară plăteşte în avans furnizorii unei companii - acceptând o reducere în schimbul unei plăţi mai rapide - şi apoi încasează suma totală de la companie ulterior. În acest context, finanţarea lanţului de aprovizionare s-a dovedit o soluţie ideală pentru companiile cu probleme care doresc să-şi mascheze împrumuturile crescânde. Acest lucru a fost demonstrat cel mai recent de prăbuşirea NMC Health (o companie care activează în domeniul sănătăţii) listată la Londra, care a atras fonduri substanţiale de la Greensill Capital.

Împrumuturi şi ajutoare de stat de sute de milioane de euro şi de la Guvernul Orban

Surse demne de încredere citate de presa centrală românească (romanialibera.ro, politica-dezastrului.ro) au evidenţiat faptul că memorandumul privind linia de credit acordată de Eximbank (banca statului român prin care se derulează afecerile de comerţ extern) nu a fost semnat direct cu Liberty Galaţi, ci a fost interpus Greensill Bank Germania, cu scopul de a obţine linia de credit prin intermediul Liberty East Europe şi nu direct prin Liberty Galaţi.

Se pare că motivul pentru care este implicată Greensill Bank Germania este că fondul de investiţii Greensill va acorda, la rândul său, o parte din cei 120 de milioane euro solicitaţi de Liberty Galaţi, concomitent cu creşterea expunerii (pe care deja o are) asupra activelor combinatului.

Tot sursele citate afirmă că scopul real este creşterea solvabilităţii GFG Alliance în raport cu celelalte instituţii financiare internaţionale. Ulterior, prin GFG Alliance, patronul combinatului va pregăti cedarea definitivă a controlului Liberty Steel Galaţi către alte entităţi care poate ar putea fi considerată o vânzare mascată.

Dar cine este Greensill Bank? Este fosta NordFinanz Bank AG, o bancă germană de mici dimensiuni, până când Greensill Capital a cumpărat-o în 2014. Anul trecut, autorităţile germane au demarat o anchetă la această instituţie după ce datele financiare din bilanţului său au crescut de peste şapte ori, în timp ce oferea rate ale dobânzii peste piaţă pentru a atrage depozite pe care le va investi apoi în active provenite de la compania-mamă, Greensill Capital. Problema, în opinia autorităţilor de reglementare, este că o mare parte din portofoliul de credite al Greensill Bank este alcătuit din împrumuturi acordate clienţilor companiilor pe care Gupta le controlează. Datoriile provenite de la un grup de companii care au legături între ele au constituit aproximativ două treimi din împrumuturile de la bancă, potrivit unui raport publicat în august 2019 de Scope Ratings, o companie privată cu sediul în Berlin, specializată în ratingurile instituţiilor financiare. După ce a fost publicat raportul Scope, ponderea împrumuturilor legate de Gupta a fost redusă şi este posibil să nu se ia măsuri de reglementare. Greensill a realizat, de asemenea, o serie de achiziţii pentru a contribui la creşterea şi diversificarea portofoliului său de finanţare comercială. Chiar dacă activele legate de Gupta au fost reduse faţă de nivelurile anterioare, autorităţile de reglementare sunt îngrijorate de concentrarea ridicată la un singur grup.

Dacă Gupta nu îşi va achita împrumuturile, statul român nu va avea ce să execute

Revenind la combinatul de la Galaţi şi la împrumuturile şi ajutoarele de stat acordate de statul român, apare întrebarea ce va face statul român în cazul în care Sanjeev Gupta şi alianţele sale nu vor achita împrumutul având în vedere că activele Liberty Galaţi sunt deja gajate sub diferite forme către Greensill Capital şi având în vedere ingineriile financiare internaţionale, împrumuturile deja existente nu apar în raportările oficiale din ţara noastră şi deci activele combinatului gălăţean nu apar ca fiind grevate de sarcini.

Care va fi soarta celor 5.000 de angajaţi, dacă se va închide şi ultimul furnal, cum vor merge investiţiile promise vom vedea o dată cu trecerea timpului, căci guvernanţii noştri nu par preocupaţi de soarta celor 5.000 de siderurgişti, ci doar de a face paradă alături de miliardarul Sanjeev Gupta şi de a-i da cu ochii închişi tot ce cere. Dacă Guvernul Adrian Năstase are în cârcă vânzarea combinatului pe nimic, Guvernul Orban ar putea fi cel care a plătit bani grei (prin împrumuturile şi ajutoarele de stat acordate din visteria statului) ca platforma siderurgică să fie ştearsă de pe harta Galaţiului, a României şi transformată în câmp de eoliene sau poate nici atât.

Surse de documentare:

- https://ftalphaville.ft.com/2020/08/19/1597828155000/-System-generated-truncations---Greensill--Gupta-and-the-hunt-for-the-mystery-holding-company/
- https://www.ft.com/content/5f279604-5719-11ea-a528-dd0f971febbc
- https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/latest-news-headlines/german-watchdogs-worried-over-greensill-bank-s-gfg-linked-assets-8211-bloomberg-59997204
- https://www.afr.com/companies/manufacturing/sanjeev-gupta-s-blitz-on-costs-overshadows-big-spending-green-push-20200612-p551ud
- https://www.swissinfo.ch/eng/billionaire-greensill-s-german-bank-draws-regulatory-scrutiny/45977366
- https://www.bloombergquint.com/onweb/billionaire-greensill-s-german-bank-draws-regulatory-scrutiny
- https://politica-dezastrului.ro/articol/furnalul-datoriilor-2-finantari-obscure-1076
- https://romanialibera.ro/economie/combinat-830490

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu