Insula din mijlocul Dunării, de la Galaţi, pământul nimănui Recomandat

Miercuri, 13 Februarie 2019 16:49
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Insula din mijlocul Dunării, din dreptul falezei din Galaţi, creşte de la an la an, iar autorităţile nu vor face nimic să stopeze fenomenul, ba dimpotrivă, se doreşte protejarea noii formaţiuni aluvionare care a ajuns la aproximativ 2 km lungime.

afdj

”Este ecosistem natural. Ne apucăm să-l stricăm dacă nu deranjează? Am monitorizat şi monitorizăm în permanenţă zona. Noi am făcut măsurători din mal în mal. Avem o hartă cu acea zonă (n.r. - vezi foto). Se vede foarte bine. Ea apare când cota scade sub 200. Dacă cota la Galaţi ar ajunge zero, insula ar avea o lungime de 2 km. Între insulă şi geamandurile roşii care semnalizează limita de la malul drept al şenalului sunt 200 de metri, iar de la geamandura roşie până la malul de pe faleză sunt peste 250 metri. Dacă pe această formaţiune va creşte vegetaţie şi vegetaţia va ajunge la maturitate, atunci ea se va stabiliza şi chiar ar fi benefic să fie protejată în amonte să nu se erodeze şi ea va lucra ca un epiu, adică împarte debitul apei şi la malul stâng şi la malul drept şi va crea şi la un mal şi la altul adâncimi pentru navigaţie”, explică directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), Dorian Dumitru.

insula text

Despre faptul că bacul este nevoit, în perioadele cu nivel scăzut al apelor, să ocolească zona, traversarea Dunării durând mai mult, Dorian Dumitru spune ”Bacul dacă ar face puţin dragaj în zonă, ar putea trece direct, dar costurile ar fi mai mare decât dacă ocoleşte un pic în amonte”.

În acest context, în următorii ani, în dreptul municipiului Galaţi, Dunărea va avea o oază de verdeaţă care va aparţine cui va şti să o ”revendice” mai repede, deoarece în prezent insula nu aparţine nici judeţului Galaţi şi nici judeţului Tulcea. Dacă autorităţile locale vor şti să gestioneze inteligent problema, insula ar putea deveni un paradis verde şi o atracţie turistică ce ar putea transforma Galaţiul într-un pol de actracţie pentru navele de croazieră care în prezent nu opresc aproape niciodată în portul nostru.
Până când formaţiunea aluvionară se va stabiliza, ori de câte ori scade nivelul apelor Dunării, insula rămâne mai degrabă o platformă electorală inedită pentru că aici, au apărut deja de două ori mesaje prin care unii cetăţeni îşi exprimau nemulţumirile. Primul mesaj scris cu litere uriaşe pe nisipul insulei a fost „La naiba, PSD”, iar cel de-al doilea a fost pus de un grup de tineri care au montat un banner uriaş cu mesajul „Sex, drugs & păcănele” (Citeşte AICI), cerând, în acest mod, demisia viceprimarului municipiului Galaţi, Picu Apostol Roman care, în cadrul unui interviu televizat, a vorbit despre turismul în oraşele dunărene şi despre sex, droguri şi jocuri de noroc, acestea fiind - în opinia viceprimarului - principalele atracţii care ar atrage turişti în diverse porturi (Citeşte AICI). Picu Apostol Roman a susţinut ulterior că aceste cuvinte au fost scoase din context şi că astfel a fost denaturat mesajul.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu