Urzica: care sunt beneficiile sale pentru sănătate și cum se gătește Recomandat

Vineri, 19 August 2022 11:26
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Crescând vioi de-a lungul pereților și potecilor, precum și în grădini, urzica lasă adesea pe piele amintiri neplăcute. Particularitatea sa se află chiar la originea numelui: urtica pentru botaniști, care provine din latinescul urere, adică a arde. Considerată greșit o buruiană, urzica merită să fie cunoscută pentru gustul ei, dar mai ales pentru toate beneficiile pe care le oferă.

Virtuțile sale afrodisiace, medicinale și gustative erau deja foarte apreciate de strămoșii noștri romani. Se regăsește apoi în Evul Mediu în farmacopee, alături de usturoi și cimbru. După ce a fost neglijată la sfârșitul Renașterii, este reabilitată de medicină pentru eficacitatea sa. Stimulează digestia și detoxifierea organismului. Mai bogată în vitamina C decât portocalele, compoziția este formată din 40% proteine și conține zinc, minerale, oligoelemente și vitamina B. Ideal pentru a fi în formă pe tot parcursul anului!

Pentru a o recolta, este bine să purtați mănuși. Un mic truc spune că pentru a-i elimina partea usturătoare, doar opărește-o! Este mai bine să folosiți mai întâi lăstarii tineri și primele frunze, celelalte fiind mai fibroase. Urzica uscată este consumată ca fiertură (tizană sau ceai medicinal).

Delicioasă și în supă, amestecată cu câțiva cartofi, oferă un gust delicat apropiat de fasolea verde, iar textura sa asemanătoare cu cea a spanacului îi permite să fie încorporată în multe alte rețete: quiche, omletă, tartă, gratinată sau sufleu. Dovadă a calităților sale gustative și a interesului reînnoit pentru ea, bucătarii o pun în centrul atenției în meniul lor, precum la vestitul restaurant „Flocons de sel”, unde masterchef-ul Emmanuel Renaut o servește ca aperitiv sub formă de gogoși.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu