25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nou tratament a reuşit eliminarea alergiei la arahide timp de până la 4 ani
Un nou tratament a reuşit eliminarea alergiei la arahide timp de până la 4 ani

Cercetătorii australieni au anunţat că au făcut un pas înainte important în vederea îmbunătăţirii vieţii persoanelor care suferă de alergie la arahide - o problemă de sănătate cu potenţial letal. Ei au dezvoltat un tratament pe bază de probiotice care poate acţiona timp de până la 4 ani, informează agenţiile AFP şi Xinhua.
În cadrul studiilor clinice efectuate în 2013 de oamenii de ştiinţă de la Institutul Murdoch pentru Cercetări Pediatrice din Melbourne, copiilor care sufereau de alergie la arahide li s-au administrat zilnic probiotice (Lactobacillus rhamnosus) şi doze mici de proteine din arahide pe o perioadă de 18 luni. În urma acestor teste, 80% dintre aceşti copii au putut tolera consumul de arahide.
Patru ani mai târziu, cercetarea publicată miercuri în revista medicală britanică ''The Lancet'' confirmă faptul că 70% dintre copiii incluşi în programul de testare pot consuma în continuare arahide fără a prezenta reacţii adverse.
Oamenii de ştiinţă au declarat că studiul Murdoch furnizează ''dovada importantă potrivit căreia un tratament pentru alergia la arahide este un lucru posibil''. ''Importanţa acestei descoperiri constă în faptul că aceşti copii pot mânca alune la fel ca cei care nu au alergie la arahide'', a declarat Mimi Tang, cercetător principal în cadrul studiului.
''Acest lucru dovedeşte că tratamentul nostru este eficient pe termen lung, până la patru ani după finalizarea sa, şi că este sigur'', a adăugat experta. ''Acest lucru sugerează, de asemenea, că posibilitatea unei toleranţe este un obiectiv realizabil în tratamentul alergiilor alimentare'', a subliniat Tang.
Conform spuselor sale, descoperirea reprezintă ''un pas înainte important pentru găsirea unui tratament pentru alergiile alimentare în societăţile occidentale'', iar injecţiile acţionează prin modificarea modului în care corpul reacţionează la un alergen. ''Probioticul acţionează asupra sistemului imunitar pentru ca acesta să genereze un răspuns protector, sau o toleranţă, în locul unei reacţii alergice'', a explicat Tang.
Alergiile alimentare afectează un copil din 20 şi doi adulţi din 100, cele mai răspândite astfel de reacţii adverse fiind cele la fructe de mare, lapte de vacă, ouă şi alune.
Alergie la arahide este una dintre cele mai comune cauze ale anafilaxiei, o reacţie de intoleranţă cu potenţial fatal.


Articole înrudite