Plictiseala - de ce apare? Recomandat

Luni, 04 Octombrie 2021 12:38
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Plictiseala este un sentiment comun, iar a te simţi nemulţumit de o activitate sau neinteresat de ea poate duce la plictiseală. „Plictiseala poate apărea atunci când ne simţim energici, dar nu avem unde să ne direcţionăm energia. Poate apărea şi atunci când avem dificultăţi în concentrarea asupra unei sarcini. Plictiseala este o problemă frecventă în rândul copiilor şi adolescenţilor. În unele cazuri, ei se pot plânge de plictiseală atunci când nu se simt în confort să rămână cu atenţia asupra gândurilor sau sentimentele lor”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Care sunt simptomele plictiselii

1. Plictiseala este marcată de un sentiment de "gol", precum şi de un sentiment de frustrare faţă de acest gol. Când ne plictisim, este posibil să avem o atenţie limitată şi lipsă de interes faţă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Este posibil să ne simţim apatici, obosiţi, nervoşi sau iritaţi.
2. Plictiseala poate fi definită în termeni de atenţie: conform Eastwood, apare atunci când nu suntem capabili să ne atragem atenţia cu informaţii interne sau externe (gânduri şi sentimente şi, respectiv, stimuli de mediu) necesare pentru participarea la o activitate satisfăcătoare.
3. Într-un studiu (Eastwood şi colab., 2007), 204 studenţi au completat chestionare despre susceptibilitatea lor la plictiseală şi despre emoţiile lor şi au răspuns inclusiv la întrebări despre descrierea sentimentelor şi concentrarea externă. Studenţii care au spus că au suferit de mai multă plictiseală s-au concentrat mai mult pe exterior şi au raportat dificultăţi în identificarea emoţiilor lor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu