29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Paradoxuri pentru o viaţă trăită frumos
Paradoxuri pentru o viaţă trăită frumos

Lumea în care trăim este construită pe principul dualităţii: alb-negru, sus-jos, trecut-viitor, plăcut-neplăcut, cald-rece etc. Realitatea în care trăim este guvernată de ambele aspecte care, doar în combinaţie, pot însemna întregul, echilibrul. Deşi uneori un aspect pare mai bun, mai uşor şi mai util decât opusul lui, avem nevoie de ambele pentru a trăi complet. Paradoxal, ceea ce ne deranjează în cantitate prea mare, într-o cantitate mai mică, ne ajută să evoluăm. Ce este paradoxul? O afirmaţie, un argument sau o situaţie autocontradictorie sau contraintuitivă şi, în acelaşi timp, demonstrabilă; o părere contrară adevărului unanim recunoscut, în cazul stării de bine, o părere contrară a ceea ce pare în prim plan că fiind sigură varianta bună.
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, există cel puţin 6 paradoxuri în această viaţă pe care, dacă reuşim să interiorizăm şi să ghidăm viaţa după ele, au fost create deja premizele unei vieţi echilibrate, bazate pe împlinirea obiectivelor.
1. Acţiunea şi non-acţiunea. "Suntem de acord de obicei că, pentru a obţine în viaţă ceea ce ne dorim, este importantă acţiunea. Cu siguranţă, dacă ne este sete, ne luăm un pahar cu apă sau cerem unul, deci acţionăm. Ne stabilim un obiectiv şi începem să mergem pe drumul spre acesta, deci acţionăm. Însă, dacă obiectivul nostru depinde şi de alţi factori că timp, energie, informaţie, resurse sau alte persoane, este important să: lăsăm timpul să-şi facă treaba (să avem răbdare), energia să se regenereze (să evităm epuizarea), să accesăm pe rând informaţiile necesare şi să căutăm un răspuns acolo unde el depinde de alţii (să ne acordăm şansă de a învaţă continuu), să-i lăsăm pe ceilalţi să-şi facă jumătatea lor de drum către noi (respect faţă de timpul, energia, informaţia şi alegerile oamenilor). Cumva, aceste aspecte înseamnă non-acţiune, fără de care ar însemna doar să forţăm lucrurile şi cumva să le stricăm", explică psihologul.
2. Acceptarea şi non-acceptarea. "Pentru a ne menţine starea de bine, motivaţia şi un drum de succes al vieţii, este important să învăţăm să acceptăm imperfecţiunile noastre şi ale celor din jur, instabilitatea vremii şi a vremurilor, schimbările de tot felul din viaţă noastră şi provocările pe care acestea ni le aduc. În acelaşi timp, este important să nu acceptăm să fim trataţi cu lipsa de respect, să ne fie încălcate drepturile umane, morale, legale, să nu acceptăm să fim asupriţi, folosiţi, minţiţi, să trăim mai puţîn bine decât potenţialul nostru cel mai înalt etc.", declară specialistul.
3. Lucrul cunoscut şi noutatea/inovaţia. "Este firesc şi benefic ca un lucru (respectiv resursă, situaţie, mod de gândire, strategie, persoană etc.) cunoscut şi verificat ca fiind funcţional, să fim tentaţi să-l menţinem şi să-l reluăm pentru a ne asigura reuşită. De asemenea, este constructiv să rămânem flexibili şi să accesăm informaţii şi resurse noi, persoane şi contexte noi, chiar noi modalităţi de percepţie şi de strategie în obţinerea obiectivelor, deoarece noul, inovaţia ne pot ajută să ajungem la împlinirea visului mai repede, mai uşor şi mai sigur decât într-o perioada anterioară", consideră psihologul.
4. A dărui şi a primi/a cere şi a lua. "Suntem educaţi şi ghidaţi în viaţă spre a dărui, spre a oferi ceea ce putem şi avem mai bun în noi celorlalţi. Şi este bine, deoarece, atunci când vrem să primim ceva în viaţă, începem prin a da pentru a deveni modele, exemplu pentru ce, cum şi în ce măsură ne dorim şi avem nevoie. La fel de important este însă să ne dăm voie să şi primim ceea ce ne oferă cei din jur sau viaţă în general: informaţie, ajutor, oportunităţi, ghidaj, daruri. De asemenea, este important să învăţăm să cerem ceea ce avem nevoie şi să ne luăm de la viaţă ceea ce avem nevoie", consideră psihologul.
5. Libertate şi respectare legi, norme. "Toţi ne dorim să fim liberi şi să ne simţim liberi în gândire, în acţiuni, în decizii. Pentru o viaţă plină de bucurie, avem nevoie să beneficiem de acest tip de libertate şi să ne acordăm şi noi înşine libertatea de a schimba ce este nevoie, dacă este nevoie, libertatea de a decide ce tip de viaţă şi de muncă ni se potriveşte, de a decide în privinţa vieţii personale ş.a. Tototdată, pentru a putea beneficia de aceste libertăţi, este important ca nici noi să nu le încălcăm pe ale altora, deci să respectăm nişte reguli, legi morale sau sociale, nişte norme de conduită, gândire şi simţire", explică psihologul.
6. Echilibrul şi dezechilibrul. "Este de la sine înţeles faptul că echilibrul este cheia unei vieţi împlinite pe toate planurile. Echilibrul îl putem construi în viaţă noastră, de la cele mai simple aspecte până la cele mai complexe: echilibrul alimentar, echilibrul financiar, echilibrul între timpul cu familia şi timpul cu prietenii, echilibrul între timpul de muncă şi cel de odihnă, între viaţă profesională şi cea personală etc. Cu toate acestea, crearea unui echilibru începe cu producerea iniţială a unui dezechilibru. De exemplu, atunci când vrem să facem ordine în casă sau într-un dulap cu haine, începem prin a scoate totul în mod dezordonat, deci producem un dezechilibru. Acesta este necesar pentru a facilita ordinea ulterioară. De multe ori viaţă ne pune în contexte care ne fac să simţim dezechilibre emoţionale, financiare, sociale, relaţionale sau de altă natură. Este bine să ne luăm în aceste contexte o mică pauză de conştientizare şi să observăm că de fapt viaţa ne pregăteşte pentru o nouă ordine mai potrivită pentru noi în acea perioada de viaţă, deci ne pregăteşte - dacă vrem să fim atenţi şi să profităm de oportunitate - pentru echilibru", conchide psihologul.


Articole înrudite