O infecţie cu transmitere sexuală de tip „mâncătoare de carne” este în creştere în Europa Recomandat

Miercuri, 27 Octombrie 2021 11:47
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Medicii sunt îngrijoraţi de răspândirea unei infecţii care provoacă necroză la nivelul organelor genitale.
După sifilis, gonoree sau chlamydioză, acum ne alarmează granulomul inghinal numit şi donovanoză. Infecţia cu transmitere sexuală cauzată de bacteria Klebsiella granulomatis provoacă leziuni la nivelul organelor genitale ale persoanelor suferinde. Aceste simptome impresionante i-au adus porecla de infecţie „care mănâncă carne”.
Semnalul de alarmă a fost tras de medicii englezi. Presa din Marea Britanie împărtăşeşte datele oficiale: 19 cazuri au fost diagnosticate în 2016, 30 în 2019, se înregistreaza o scădere în 2020, probabil datorită distanţării sociale şi recâştigă teren în 2021. „Aceste cifre sugerează că donovanoza - care a fost considerat anterior a fi limitată în zone precum India, Brazilia şi Noua Guinee - este din ce în ce mai frecventă în Marea Britanie”, spune medicul obstetrician şi ginecolog Shree Datta.
Simptomele apar de obicei de la una până la 12 săptămâni după contaminare. „Primul simptom este apariţia unui nodul roşu, dureros, care se lărgeşte încet pentru a forma un nodul rotund şi reliefat (granulom)”, spune Manualul MSD. Când este rupt, granulomul face loc unei ulceraţii urât mirositoare în zonele genitale atât la femei cât şi la bărbaţi. De asemenea, pot fi afectate părţi ale feţei şi feselor.
Un pacient infectat şi diagnosticat poate fi vindecat prin tratament cu antibiotice. Starea acestuia se poate îmbunătăţi în decurs de o săptămână, dar leziunile pot reapărea. Lăsată netratată, infecţia poate ucide pe purtător.
Deoarece prevenirea este mai bună decât vindecarea, punerea unui prezervativ în timpul actului sexual este cel mai bun mod de a vă proteja de infecţia „care mănâncă carne”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu