25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legume congelate sau la conservă?
Legume congelate sau la conservă?
În timpul iernii, legumele proaspete sunt limitate, aşa că opţiunile rămase sunt cele conservate sau congelate. Dar care dintre variante ar trebui aleasă pentru a ne asigura că mâncăm sănătos şi gustos în acelaşi timp?
Nutriţioniştii sunt de părere că legumele congelate îşi păstrează mai bine vitaminele faţă de cele din conserve. Dar totul depinde, până la urmă, de tipul de legume, pentru că nu toate sunt bune de pus la congelator, din cauza apei pe care o conţin.
Cu cât au mai multă apă, cu atât mai puţin ar trebui congelate, pentru că această metodă de conservare le modifică calităţile organoleptice şi nutriţionale - îşi pierd textura, culoarea şi cele mai multe dintre vitaminele B care sunt solubile în apă. Exemple de legume care nu se pretează să fie congelate sunt roşiile, castraveţii sau salata verde. Este de preferat ca acestea să fie consumate proaspete, sau preparate imediat după recoltare.
Potrivit site-ului consoglobe.com, unele legume sunt mai bogate în nutrienţi când sunt fierte, decât în formă crudă. Este cazul tomatelor! Când sunt gătite, acestea sunt mai bogate în licopen primă, un antioxidant tipic al acestui aliment.
Legumele verzi sunt diferite de alte legume. Este de preferat să fie congelate pentru a păstra cele mai multe dintre vitaminele lor. Dar acest lucru este posibil în anumite condiţii.
Înainte de congelare, ele trebuie cufundate câteva minute în apă clocotită pentru a opri procesele enzimatice care le deshidratează, sau le descompun. Acest procedeu are însă inconvenientul că distruge vitaminele solubile în apă, în special vitamina B1 şi vitamina C. Pentru că în nutriţie, lucrurile nu sunt niciodată doar albe sau negre, conchide site-ul citat. (M.A.S.)
 

Articole înrudite