23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer mamar
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer mamar

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer mamar, pe lângă celelalte efecte benefice asupra sănătăţii, conform unui nou studiu realizat în Spania, informează Live Science.

În cadrul studiului, cercetătorii au observat că femeile cărora li s-a cerut să urmeze o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin se confruntau cu un risc de îmbolnăvire de cancer mamar cu 68% mai mic decât cele care au urmat o dietă doar cu conţinut redus de grăsime.

Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 4.152 de femei aflate în perioada postmenopauză, sănătoase din punct de vedere clinic şi fără antecedente oncologice. Ele au fost împărţite în trei grupuri, fiecare dintre grupuri primind câte o dietă diferită. Astfel, unul dintre grupuri a primit o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin (15% din caloriile zilnice obţinute prin această dietă proveneau direct din uleiul de măsline). Un al doilea grup a primit o dietă mediteraneană bogată în nuci, iar pentru cel de-al treilea grup, cel de control, s-a optat pentru mâncare obişnuită cu condiţia reducerii consumului de grăsime. După aproximativ 5 ani, 35 dintre cele 4.152 de femei care au participat la studiu s-au îmbolnăvit de cancer mamar.

Conform oamenilor de ştiinţă, femeile din grupul care a respectat dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin s-au confruntat cu cel mai scăzut risc de îmbolnăvire de cancer la sân. Cercetătorii au observat o mică scădere a acestui risc şi în cazul femeilor care au urmat dieta mediteraneană pe bază de nuci, însă scăderea a fost insuficientă pentru a fi considerată relevantă din punct de vedere statistic (ar fi putut fi rodul întâmplării), conform studiului publicat în ultimul număr al revistei JAMA Internal Medicine.

Dieta mediteraneană conţine numeroşi ingredienţi cu proprietăţi antitumorale, conform unuia dintre autorii acestui studiu, Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, de la Universitatea din Navarra. În principal uleiul de măsline extravirgin este bogat în nişte compuşi denumiţi polifenoli, cu efect anti-cancer demonstrat.

Astfel, cu cât se obţine un procent mai mare de calorii din uleiul de măsline extravirgin, în cadrul unei diete, cu atât este mai scăzut riscul de îmbolnăvire de cancer mamar, conform lui Martinez-Gonzalez.

Deocamdată însă cercetătorii nu ştiu dacă riscul de îmbolnăvire a scăzut doar datorită uleiului de măsline extravirgin sau dacă a fost vorba de efectul dietei în ansamblul său.

Dieta mediteraneană, bogată în legume, peşte şi ulei de măsline şi săracă în carne şi produse lactate, este recunoscută pentru că micşorează riscurile oncologice şi cardiovasculare. Un studiu publicat în 2015 ajungea la concluzia că acest tip de alimentaţie poate reduce şi declinul cognitiv asociat vârstei înaintate sau anumitor afecţiuni neurologice.


Articole înrudite