16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Circa 80.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România
Circa 80.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România

Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer şi aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală, a declarat coordonatorul Centrului de prevenire şi control al cancerului de la Institutul "prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, Florian Nicula. Potrivit acestuia, doar un caz din şase este înregistrat anual în registrele de cancer.
Medicul a susţinut, în cadrul Conferinţei privind planul naţional de oncologie, că numărul de îmbolnăviri de cancer din ultimii 30 de ani s-a dublat.
Oncologul a semnalat faptul că Programul de screening al cancerului de col uterin "nu prea funcţionează la parametri" şi va fi modificat.
Controlul cancerului în România reprezintă o prioritate strategică, după cum a declarat consilierul prezidenţial pe probleme de sănătate, conf. dr. Loreta Diana Păun. În opinia sa, depistarea precoce şi tratamentul curativ ar putea evita decesul la o treime din pacienţi.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a susţinut necesitatea implementării unui plan naţional de cancer, care să cuprindă toate segmentele din oncologie, pornind de la prevenţie, depistare, investigaţii, tratamente, paleaţie şi monitorizare.
"Noi avem doar un program de chimioterapie, o caricatură, dar este mai mult decât nimic. Celelalte segmente — radioterapia, chirurgia oncologică — sunt ataşate acestui program care funcţionează cum ştim cu toţii, foarte prost. Paleaţia nu este foarte bine pusă la punct. Avem nevoie de mai multe paturi. Ne trebuie un plan naţional care să cuprindă toate aceste segmente. Trebuie conturat acest plan şi corect finanţat", a spus preşedintele FABC.
El a afirmat că pentru afecţiunile hematologice lipsesc şapte medicamente, iar pentru oncologie la fel.
"Sunt 14 medicamente care lipsesc, unele sporadic, altele care nu se găsesc deloc în spitale. În România, dacă luăm şi pacienţii cu boli în remisie sau monitorizaţi, sunt în jur de 500.000, dar în tratament sunt 110.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice. Nu cerem nimic mai mult decât să intrăm în normalitate", a spus Irimia.


Articole înrudite