Alianța Pacienților Cronici din România: Factorul politic pune viața pacienților în pericol Recomandat

Joi, 09 Septembrie 2021 11:59
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alianța Pacienților Cronici din România afirmă că actuala criză politică "acutizează" situația din sănătate și pacientul cronic rămâne fără tratamente, iar cei mai afectați sunt bolnavii de cancer și cei cu HIV/SIDA.
"Criza de sănătate generată de pandemia de COVID-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienții cronici din România în ceea ce privește accesul la terapii. Ca și cum nu era de-ajuns, criza politică actuală acutizează situația, săpând mai adânc groapa sistemului de sănătate, lipsindu-l de finanțarea necesară, și odată cu el și a pacientului cronic, rămas fără tratamente. Printre cei mai afectați de situația actuală sunt pacienții bolnavi de cancer și pacienții cu HIV/SIDA; pentru aceștia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea", se arată într-o scrisoare deschisă a APCR către partidele politice, Ministerul Sănătății, CNAS și Guvern.
Potrivit sursei citate, "lipsa fondurilor" destinate acestor programe naționale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecțioase din România.
"1 din 4 pacienți români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratament specific bolii lor, iar dacă autoritățile nu iau măsuri acum, acest număr va crește considerabil. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creștere a riscului de deces, precum și a riscului de transmitere a infecției HIV. Încă o dată, factorul politic pune viața pacienților cronici în pericol. (...) Și în acest moment, se tergiversează reglementarea privind activitatea de HomeDelivery (distribuirea medicației la domiciliul pacientului cronic)", se mai arată în scrisoare.
APCR susține că întreruperea tratamentului chiar și pentru 1 - 2 zile la pacienții cu HIV/SIDA poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog).
"Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistență virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienți, asistența medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecțioase sunt iar pline cu pacienți COVID-19. În cazul pacienților cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgență, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluție fulminantă", afirmă reprezentanții APCR.
Totodată, aceștia fac apel către politicienii din Guvern să rezolve situația actuală și afirmă că va informa și Parlamentul European.
"Facem apel încă o dată la politicieni din Guvernul României să înceteze orice mascaradă politică și să se dedice rezolvării acestor probleme, pentru a preîntâmpina un nou val de decese cauzate de cinismul și lipsa lor de empatie, dar și de lipsa finanțării și a politicilor coerente din sănătate. Reamintim faptul că în 2020 decesele generale au crescut apreciabil, iar în 2021, dacă nu se iau măsuri urgențe, numărul deceselor va crește și mai mult. Alianța Pacienților Cronici din România va semnala situația curentă Parlamentului European și își rezervă dreptul de a acționa în judecată pe toți cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună știință a dreptului la asistență medicală, la sănătate, la viață, drepturi consfințite atât de Constituția României, cât și de Legile în vigoare ale României și UE", adaugă APCR. (sursa Agerpres)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu