Sanatate - Monitorul de Galati - Ziar print si online - Monitorul de Galati - Ziar print si online https://monitoruldegalati.ro Wed, 29 Mar 2023 16:54:07 +0300 ro-ro Seceta din Somalia ar putea provoca 135 de decese pe zi https://monitoruldegalati.ro/sanatate/seceta-din-somalia-ar-putea-provoca-135-de-decese-pe-zi.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/seceta-din-somalia-ar-putea-provoca-135-de-decese-pe-zi.html Seceta din Somalia ar putea provoca 135 de decese pe zi

Seceta record în Cornul Africii ar fi putut cauza între ianuarie şi iunie 135 de decese pe zi în Somalia, afirmă Ministerul Sănătăţii somalez, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF într-un studiu publicat luni, relatează AFP.
OMS a avertizat anterior că aproape 100.000 de persoane din Somalia se confruntă cu niveluri catastrofale de foamete din cauza celei mai grave secete care a lovit regiunea în ultimii 40 de ani.
Potrivit studiului publicat luni, între 18.100 şi 34.200 de persoane ar putea muri din cauza consecinţelor secetei în Somalia în primele şase luni ale acestui an.
Condiţiile meteorologice extreme ar fi putut provoca anul trecut 43.000 de "decese suplimentare" faţă de seceta din 2017, adaugă studiul care precizează că jumătate dintre victime ar fi copii sub cinci ani.
Acest document a fost comandat de UNICEF şi OMS şi realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine şi Imperial College London.

«Cursă contra cronometru pentru a preveni decesele şi a salva vieţi!»

"Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a preveni decesele şi a salva vieţi", a declarat Mamunur Rahman Malik, reprezentantul OMS în Somalia. "Costul lipsei noastre de acţiune ar fi moartea copiilor, a femeilor şi a altor persoane vulnerabile", a subliniat el.
Cinci sezoane ploioase consecutive, marcate de lipsuri severe de apă în anumite părţi din Kenya, Etiopia şi Somalia, au ucis milioane de animale, au distrus recoltele şi au forţat peste un milion de oameni să-şi părăsească locuinţele în căutare de hrană şi apă.
Meteorologii se aşteaptă ca un al şaselea sezon ploios să fie la fel de lipsit de apă, sporind temerile cu privire la o catastrofă umanitară fără precedent la orizont, în special în Somalia. Această ţară a fost deja lovită de o foamete în 2011, care a ucis 260.000 de oameni, dintre care mai mult de jumătate erau copii sub vârsta de şase ani, în parte deoarece comunitatea internaţională nu a reacţionat suficient de repede, potrivit ONU.
În 2017, peste şase milioane de persoane în Somalia, dintre care mai mult de jumătate erau copii, au avut nevoie de ajutor din cauza unei secete prelungite în Africa de Est. Dar o acţiune umanitară timpurie ar fi evitat o foamete în acel an, notează Agerpres.

Până la 43.000 de oameni se poate să fi murit din cauza secetei, în 2022

Actuala secetă din Somalia, cu mai multe sezoane de recolte distruse, ar fi putut cauza până la 43.000 de decese în ţară anul trecut, jumătate dintre victime fiind copii mai mici de cinci ani, relevă un studiu prezentat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi citat de EFE.
Studiul, bazat pe calculul deceselor suplimentare înregistrate anul trecut în comparaţie cu anii precedenţi, avertizează de asemenea că între 18.100 şi 34.200 de oameni şi-ar putea pierde viaţa în prima jumătate a acestui an din cauza crizei.
Cifrele sunt mai mari decât cele înregistrate în decursul secetei cu care s-a confruntat ţara din Cornul Africii în anii 2017 şi 2018.
Cercetarea a constatat că mortalitatea în Somalia în timpul crizei actuale a crescut de la 0,33 la 0,38 de morţi la 10.000 de persoane, pe zi, anul trecut, un nivel care ar putea creşte la 0,42 la jumătatea anului 2023.
Ratele se dublează în cazul copiilor mai mici de cinci ani, subliniază studiul.
Somalia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, care a cauzat cinci sezoane consecutive de recolte proaste, lăsând cinci milioane de persoane în situaţie de nesiguranţă alimentară şi două milioane de copii expuşi riscului de malnutriţie.
Naţiunile Unite au solicitat comunităţii internaţionale 2,6 miliarde de dolari pentru a sprijini ţara în actuala criză, sumă cu care speră să fie ajutate 7,6 milioane de persoane, potrivit Agerpres.

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Tue, 21 Mar 2023 08:26:55 +0200
Primul stat american care interzice pilula abortivă https://monitoruldegalati.ro/sanatate/primul-stat-american-care-interzice-pilula-abortiva.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/primul-stat-american-care-interzice-pilula-abortiva.html Primul stat american care interzice pilula abortivă

Wyoming a devenit vineri primul stat american care interzice pilula abortivă, ceea ce reprezintă o nouă victorie pentru conservatori, care vor să reducă accesul la avort în SUA, relatează AFP.
Guvernatorul de Wyoming, Mark Gordon, a făcut apel la legislatori să meargă şi mai departe şi să introducă o interzicere totală a avortului în Constituţia acestuia stat şi să o spună votului alegătorilor.
Decizia survine într-un moment în care numeroşi opozanţi ai avortului încearcă să obţină interzicerea pilulei abortive pe întreg teritoriul american, după decizia de anul trecut a Curţii Supreme de a elimina dreptul la avort la nivel federal. De atunci, 15 state au decis să interzică întreruperile de sarcină pe teritoriul lor.
O hotărâre pe acest subiect este de asemenea aşteptată în curând la tribunalul din Amarillo, în Texas, unde un judecător federal ultraconservator urmează să ia o decizie privind o eventuală interdicţie la nivel federal a Mifepristonului (Ru 486).
Această pastilă, cea mai folosită pentru întreruperile medicamentoase de sarcină, a fost autorizată în 2000 de Agenţia Medicamentului din SUA (FDA).
Judecătorul federal din Texas, Matthew Kacsmaryk, ar putea dispune ca pilula să fie retrasă de pe piaţă în toată ţara.
Legislatorii texani analizează de asemenea o propunere care nu doar că ar interzice pilulele abortive, dar ar cere de asemenea şi furnizorilor de internet din stat să blocheze accesul la site-uri unde aceste pilule sunt vândute de la distanţă.
Mark Gordon, guvernatorul de Wyomingm, a declarat că nu va da înapoi în lupta împotriva avortului.
"Cred că fiecare viaţă este sfântă şi că fiecare individ, inclusiv copiii ce urmează să se nască, trebuie tratat cu demnitate şi compasiune", a spus el vineri seară.
De când Curtea Supremă a SUA a oferit, în iunie anul trecut, libertatea de a legifera fiecărui stat, 15 dintre ele au limitat accesul la Mifepriston cerând să fie furnizat de un medic, conform centrului de cercetări Guttmacher Institute, care apără dreptul femeilor la avort.
Dacă judecătorul federal din Texas va decide o interzicere la nivel naţional a pilulei abortive, grupuri de apărare a dreptului la avort afirmă că acest lucru va avea un impact la fel de mare ca hotărârea de anul trecut a Curţii Supreme. (sursa Agerpres)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Tue, 21 Mar 2023 08:24:29 +0200
1.000 de copii mor zilnic din cauza apei de băut contaminate https://monitoruldegalati.ro/sanatate/1-000-de-copii-mor-zilnic-din-cauza-apei-de-baut-contaminate.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/1-000-de-copii-mor-zilnic-din-cauza-apei-de-baut-contaminate.html 1.000 de copii mor zilnic din cauza apei de băut contaminate

Apa de băut poluată şi absenţa infrastructurii sanitare periclitează vieţile copiilor din diferite regiuni al globului, potrivit Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), informează DPA.
În fiecare zi, peste 1.000 de copii cu vârste sub cinci ani mor la nivel global din cauza unor afecţiuni provocate de apa poluată, lipsei salubrităţii şi a igienei precare, a precizat UNICEF, luni, la New York.
Un total de 190 de milioane de copii din 10 ţări africane sunt în pericol, potrivit unui nou raport realizat de această organizaţie.
Situaţia este mai gravă în ţările din vestul şi centrul Africii precum Benin, Burkina Faso, Camerun, Ciad, Coasta de Fildeş, Guinea, Mali, Niger, Nigeria şi Somalia, se mai precizează în raport.
Multe dintre aceste state sunt afectate de instabilitate şi de conflicte armate, care îngreunează şi mai mult accesul copiilor la apă curată şi igienă.
Miercuri este marcată Ziua Mondială a Apei. Tot miercuri, debutează la New York Conferinţa ONU privind Apa. Scopul acestui eveniment este acela de a analiza gradul în care pot fi realizate obiective stabilite la nivel internaţional, inclusiv Obiectivul ONU de Dezvoltare Durabilă privind accesul la apă curată pentru toţi până în 2030.
Potrivit ONU, două miliarde de persoane la nivel global - una din patru - nu dispun de acces la apă curată. (sursa Agerpres)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Mon, 20 Mar 2023 12:53:13 +0200
Dieta mediteraneană reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare https://monitoruldegalati.ro/sanatate/dieta-mediteraneana-reduce-cu-24-riscul-femeilor-de-a-dezvolta-boli-cardiovasculare.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/dieta-mediteraneana-reduce-cu-24-riscul-femeilor-de-a-dezvolta-boli-cardiovasculare.html Dieta mediteraneană reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare

Adoptarea unei diete mediteraneene ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, potrivit unui nou studiu publicat în revista Heart, relatează dpa.
Dieta mediteraneană, bogată în nuci, fructe de mare, cereale integrale şi legume, a fost legată de o serie de beneficii pentru sănătate, un studiu recent separat sugerând că persoanele care urmează această dietă au prezentat un risc redus de a dezvolta demenţă mai târziu în viaţă.
În cel mai recent studiu, publicat în revista Heart, cercetătorii au strâns informaţii din toate studiile anterioare despre femeile care au adoptat o dietă mediteraneană, bolile cardiovasculare şi riscul acestora de a muri în timpul perioadei de monitorizare.
Experţii au adunat date din 16 studii realizate în rândul a peste 720.000 de femei a căror sănătate cardiovasculară a fost monitorizată o perioadă în medie de 12,5 ani.
Echipa, condusă de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia, a constatat că femeile care au adoptat o dietă mediteraneeană strictă au prezentat un risc cu 24% mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare.
De asemenea, riscul acestora de a muri din orice cauză în timpul perioadei de studiu a fost cu 23% mai redus.
"Am descoperit că o dietă mediteraneană a fost benefică pentru femei, acestea prezentând un risc cu 24% mai redus de a dezvolta o boală cardiovasculară şi un risc cu 23% mai redus de mortalitate", au scris autorii.
Într-un studiu separat, cercetătorii, conduşi de experţi de la Universitatea din Newcastle, au constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană strictă au prezentat un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele care nu au adoptat o astfel de dietă strictă.
Studiul publicat în revista BMC Medicine a analizat datele a peste 60.000 de persoane din cadrul UKBiobank - o bază de date online cu istoricul medical şi informaţii despre stilul de viaţă a peste jumătate de milion de britanici. (sursa Agerpres)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Fri, 17 Mar 2023 11:30:43 +0200
Ministrul Rafila: Boala cronică de rinichi se poate depista la medicul de familie https://monitoruldegalati.ro/sanatate/ministrul-rafila-boala-cronica-de-rinichi-se-poate-depista-la-medicul-de-familie.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/ministrul-rafila-boala-cronica-de-rinichi-se-poate-depista-la-medicul-de-familie.html Ministrul Rafila: Boala cronică de rinichi se poate depista la medicul de familie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat marţi că depistarea bolii cronice de rinichi se poate face la medicul de familie, fiind necesare două analize.
"Se poate diagnostica, sunt două analize specifice, nu trebuie să le facă toată lumea şi la orice vârstă. Noi trebuie să definim categoriile care au afecţiuni, pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi la care boala renală este probabil să apară, să se instaleze. Aceşti pacienţi pot beneficia de două analize care să fie decontate. (...) Depistarea bolilor, în general, şi a bolii cronice renale, în particular, este oportună. Ea se poate realiza împreună cu medicii de familie fără niciun fel de problemă", a afirmat Rafila în cadrul dezbaterii "Boala cronică de rinichi, riscul ignorării", organizată de DC News Media Group.
Potrivit acestuia, foarte importante sunt prevenţia şi depistarea.
"Cred că cel mai important lucru - aşa cum ne dorim pentru multe alte patologii - este prevenţia şi mai ales depistarea precoce a unei afecţiuni, încât această afecţiune să fie tratabilă şi să nu necesite schimbări dramatice de viaţă a pacienţilor, pentru că pacienţii cu boală renală cronică, atunci când această boală avansează, practic sunt două soluţii, ambele destul de dificile: una este dializa, or dializa presupune cel puţin trei şedinţe săptămânal, timp de ani de zile, cea de-a doua soluţie este transplantul. Sigur că ne dorim să creştem şi în România numărul de transplanturi, dar ca să poţi să creşti numărul de transplanturi avem nevoie de o campanie solidă de informare şi educare a publicului, încât donarea de organe să devină şi în România la fel cum este în alte ţări un lucru obişnuit", a arătat ministrul Sănătăţii.
El a spus că la nivel internaţional se estimează că circa 700 de milioane de persoane sunt afectate de boala cronică de rinichi.
"Nu cred că situaţia poate să fie mult diferită în România, mai ales că la nivel naţional avem spre 40.000 de persoane diagnosticate cu această boală, ceea ce este foarte puţin. (sursa Agerpres)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Thu, 16 Mar 2023 12:42:20 +0200
Bolnavii de SIDA, ameninţaţi de o formă gravă de variola maimuţei https://monitoruldegalati.ro/sanatate/bolnavii-de-sida,-amenintati-de-o-forma-grava-de-variola-maimutei.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/bolnavii-de-sida,-amenintati-de-o-forma-grava-de-variola-maimutei.html Bolnavii de SIDA, ameninţaţi de o formă gravă de variola maimuţei

O formă deosebit de severă de Mpox (o boală denumită în trecut variola maimuţei) a fost depistată la pacienţii infectaţi cu HIV şi este adeseori fatală pentru cei aflaţi în stadiul de SIDA, potrivit unui studiu publicat recent în revista medicală The Lancet, informează AFP.
Epidemia de Mpox, care s-a răspândit în întreaga lume în 2022 înainte de a se diminua în mare parte, a afectat în principal bărbaţii care întreţin relaţii homosexuale.
Or, aceasta este o populaţie în cadrul cărei există un procent mai mare de persoane infectate cu HIV, virusul care, în stadiul său cel mai avansat, declanşează SIDA, afectând imunitatea pacientului şi făcându-l vulnerabil la o serie de boli.
În acest context, cercetătorii au analizat riscurile deosebite pe care le prezintă Mpox la pacienţii deja infectaţi cu HIV.
Autorii studiului au studiat astfel cazul a circa 400 de pacienţi infectaţi atât cu HIV, cât şi cu Mpox.
În cazul acestora, oamenii de ştiinţă au identificat o formă foarte gravă a bolii, pe care au denumit-o "Mpox fulminant".
Această formă, care se concentrează la pacienţii la care infecţia cu HIV este într-un stadiu avansat, duce la necroza masivă a pielii, a organelor genitale şi chiar a plămânilor.
Ea a provocat moartea a 27 de pacienţi. Toţi aceştia depăşiseră pragul utilizat în general pentru a vorbi despre declanşarea SIDA: mai puţin de 200 de limfocite T CD4 pe mm3 de sânge.
Aceste decese reprezintă ele singure o mare parte dintre cele aproximativ o sută de decese înregistrate în timpul epidemiei, din câteva zeci de mii de infectări.
Pentru cercetători, aceste constatări ar trebui să determine autorităţile sanitare să caute în mod prioritar să vaccineze împotriva Mpox persoanele cu HIV.
De asemenea, ei solicită ca această formă severă de Mpox să fie adăugată pe lista bolilor caracteristice pentru SIDA. Această listă include circa 15 afecţiuni considerate deosebit de periculoase în cazul unei infecţii avansate cu HIV. (sursa Agerpres)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Thu, 16 Mar 2023 12:41:14 +0200
Bronșiolita la copii: 3 cauze frecvente https://monitoruldegalati.ro/sanatate/bron%C8%99iolita-la-copii-3-cauze-frecvente.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/bron%C8%99iolita-la-copii-3-cauze-frecvente.html Bronșiolita la copii: 3 cauze frecvente

Diagnosticul de bronșiolită este formulat relativ frecvent în categoria copiilor cu vârsta mai mică de doi ani. În acest articol poți descoperi care sunt principalele cauze ale bronșiolitei și câteva informații suplimentare despre aceasta.

Ce este bronșiolita?

Bronșiolita este o inflamație a bronhiolelor, determinată cel mai frecvent de o infecție respiratorie virală. De altfel, bronșiolita este cea mai frecventă infecție a căilor respiratorii inferioare la copiii mai mici de 2 ani și cel mai frecvent motiv de spitalizare în această categorie de vârstă.

Dacă vrei să afli mai multe despre simptome, citește aici despre bronșiolită la copii

Care sunt cauzele bronșiolitei la copii?

Bronșiolita este determinată de o infecție virală a căilor respiratorii. Există o serie de virusuri care pot determina apariția bronșiolitei.

1.   Virusul sincițial respirator

Majoritatea copiilor dezvoltă măcar un episod de infecție cu virusul sincițial respirator înainte de împlinirea vârstei de 2 ani. Incidența cea mai mare de infecții cu acest virus se întâlnește începând din toamnă și până în primăvară.

La bebeluși, infecția debutează cu simptomele clasice de răceală, dar se complică relativ repede cu bronșiolită și pneumonie. În cazul unei evoluții tipice, simptomele se agravează în timpul primelor 3 - 5 zile de boală, după care încep să se amelioreze.

Factorii de risc pentru infecția cu evoluție gravă sunt:

  • Vârsta mai mică de 12 săptămâni;
  • Prematuritatea sau greutatea mică la naștere;
  • Boală pulmonară cronică determinată de prematuritate;
  • Unele anomalii cardiace congenitale;
  • Afecțiunile sistemului imunitar;
  • Fumatul pasiv sau fumatul matern în timpul sarcinii;
  • Istoricul medical personal sau familial de reacții alergice sau dermatită atopică;
  • Absența alăptării.
2.   Virusul gripal

La copiii cu vârsta mai mică de 4 ani, virusul gripal tinde să determine infecții grave, cu evoluție severă. Sezonul gripal se întinde din toamnă până la sfârșitul primăverii, motiv pentru care medicii recomandă vaccinarea anuală a copiilor mai mari de 6 luni înainte de sfârșitul lui octombrie.

Toți copiii de vârstă mică prezintă un risc de a dezvolta o formă gravă de gripă, dar cei care suferă și de o afecțiune cronică sunt, în mod deosebit, expuși. Complicațiile asociate gripei se manifestă prin:

  • Dificultăți de respirație și frecvență respiratorie crescută (tahipnee);
  • Cianoză;
  • Retracțiile pielii în zona intercostală la fiecare respirație;
  • Dureri musculare atât de grave încât copilul refuză să se deplaseze;
  • Deshidratare;
  • Convulsii;
  • Agravarea astmului.
3.   Virusurile parainfluenței

Parainfluența poate fi determinată de o familie de virusuri în cadrul căreia există nu mai puțin de 4 tipuri, toate implicate în declanșarea infecțiilor de tract respirator. Virusurile din familia parainfluenței sunt principala cauză a laringitei, o altă afecțiune cu evoluție potențial severă la copiii mici.

Perioada de incubație pentru virusul parainfluenței este de 2 - 6 zile, el fiind foarte contagios. Majoritatea copiilor contactează virusuri din această familie cel puțin o dată înainte de împlinirea vârstei de 5 ani.

Simptomele care evocă o infecție cu virusul parainfluenței includ:

  • Tuse lătrătoare;
  • Respirație dificilă, tahipnee;
  • Răgușeală și wheezing (respirație șuierătoare);
  • Febră;
  • Stare generală proastă cu febră, inapetență, vărsături și diaree.

Bronșiolita este doar una dintre complicațiile care se pot asocia infecției cu virusul parainfluenței. Supravegherea atentă și intervenția medicală promptă în cazul dificultăților respiratorii sunt foarte importante.

Există și alte infecții virale care se pot complica, determinând apariția simptomelor caracteristice bronșiolitei: rinovirusurile, adenovirusurile, metapneumovirusul uman sunt doar câteva exemple. Toți copiii de vârstă mică au un risc semnificativ de a dezvolta bronșiolită, având în vedere dimensiunile reduse ale căilor respiratorii. Totuși, există factori de risc care expun suplimentar anumite categorii de copii:

  • Prematuritatea;
  • Greutatea mică la naștere;
  • Expunerea la fum de țigară în timpul vieții intrauterine sau după naștere;
  • Frecventarea creșei sau a grădiniței sau a altei forme de colectivitate;
  • Prezența unei alte afecțiuni;
  • Locuitul cu frați/surori mai mari, care merg în colectivitate;
  • Absența alăptării.

Bronșiolita este o afectare a căilor respiratorii inferioare care poate avea evoluție severă la copiii cu vârsta mai mică de 2 ani. Ea poate fi produsă de numeroase virusuri cu tropism respirator și impune tratament de urgență.

Sursa foto: https://drive.google.com/file/d/15fddZE1Nvbx6W-z481a9maAmQRmv3HkU/view?usp=share_link

]]>
mc@monitorul.ro (Advertorial) Sanatate Tue, 14 Mar 2023 13:54:16 +0200
Medicii de familie vor introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie https://monitoruldegalati.ro/sanatate/medicii-de-familie-vor-introducerea-formularelor-electronice-in-locul-tipizatelor-pe-suport-de-hartie.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/medicii-de-familie-vor-introducerea-formularelor-electronice-in-locul-tipizatelor-pe-suport-de-hartie.html Medicii de familie vor introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv reţetele, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete.
"Societatea Naţională de Medicină Familiei este solidară cu pacienţii şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). (...) Solicităm CNAS să trateze cu respect atât pacienţii, cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică. Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete", afirmă medicii de familie într-un comunicat transmis, miercuri, presei.
SNMF reaminteşte că programul SIUI şi mentenanţa acestuia aparţin "în exclusivitate" Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
"De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional", susţine SNMF.
Potrivit sursei citate, imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează "în mod direct" accesul pacienţilor la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creşterii timpilor de aşteptare.
Totodată, arată SNMF, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat "prejudiciază" pacienţii de drepturile lor "fireşti" ca asiguraţi ai sistemului public de sănătate.
"Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deşi responsabilitatea nefuncţionării SIUI nu le aparţine. În acelaşi sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate şi de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcţionarea cabinetelor de medicină a familiei", mai susţin reprezentanţii SNMF. (sursa Agerpres)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Fri, 10 Mar 2023 09:30:08 +0200
Cercetătorii testează primul nou medicament pentru endometrioză din ultimii 40 de ani https://monitoruldegalati.ro/sanatate/cercetatorii-testeaza-primul-nou-medicament-pentru-endometrioza-din-ultimii-40-de-ani.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/cercetatorii-testeaza-primul-nou-medicament-pentru-endometrioza-din-ultimii-40-de-ani.html Cercetătorii testează primul nou medicament pentru endometrioză din ultimii 40 de ani

Oamenii de ştiinţă au lansat un studiu clinic pentru evaluarea unui potenţial nou tratament pentru endometrioză, o premieră în ultimele patru decenii, relatează DPA/PA Media.
Cercetători de la universităţile din Edinburgh, Aberdeen şi Birmingham vor să afle dacă un medicament - dicloracetat - poate ajuta la gestionarea durerii în rândul persoanelor diagnosticate cu această afecţiune.
În cazul unui succes, medicamentul ar putea fi primul tratament non-hormonal şi non-chirurgical pentru endometrioză şi totodată primul nou tratament din ultimii 40 de ani.
Aproximativ 100 de femei cu această afecţiune vor fi invitate să participe la studiul clinic.
Endometrioza este o afecţiune în cazul căreia ţesutul similar cu mucoasa uterului se dezvoltă în alte părţi din corp, cum ar fi în zona ovarelor şi a trompelor uterine. Este o afecţiune permanentă, care poate provoca dureri puternice şi disconfort.
Ţesutul, cunoscut sub numele de leziuni endometriale, acţionează la fel ca ţesutul endometrial - se îngroaşă, se descompune şi sângerează la fiecare ciclu menstrual, ceea ce declanşează inflamaţie, durere şi formare de ţesut cicatricial.
Potrivit organizaţiei Endometriosis UK, 1,5 milioane de femei din Marea Britanie se confruntă cu această problemă de sănătate.
Noul studiu, finanţat de organizaţia caritabilă britanică Wellbeing of Women şi de guvernul scoţian, va începe în toamnă.
Jumătate dintre femeile înscrise în studiu vor primi dicloracetat, un medicament utilizat anterior pentru tratarea tulburărilor metabolice rare la copii, în timp ce în cazul celeilalte jumătăţi va fi administrat un medicament inactiv.
Cercetări anterioare au constatat că celulele din peretele pelvin al femeilor cu endometrioză produc cantităţi mai mari de lactat - o substanţă chimică generată de organism pentru a furniza energie atunci când există o deficienţă de oxigen. Se crede că acest lucru creează un mediu ce susţine dezvoltarea şi endometriozei.
Cercetătorii au descoperit anterior că atunci când celulele endometriale au fost tratate cu dicloracetat, producţia de lactat a scăzut până la niveluri normale, iar dimensiunea leziunilor endometriale s-a redus.
"Ştim că femeile cu endometrioză îşi doresc cu disperare mai multe opţiuni de tratament şi modalităţi mai bune de gestionare a durerii adesea debilitantă pe care o provoacă. Studiul nostru de până în prezent arată rezultate promiţătoare potrivit cărora dicloracetatul poate face o diferenţă uriaşă", a declarat conducătoarea studiului, doctor Lucy Whitaker, cercetătoare în cadrul Wellbeing of Women şi lector la Universitatea din Edinburgh.
"Sper că noul nostru studiu va confirma acest lucru şi le va da femeilor speranţa că noi tratamente şi o calitate mai bună a vieţii se află la orizont", a adăugat ea.
La rândul său, Janet Lindsay, directoare executivă în cadrul organizaţiei Wellbeing of Women, a adăugat: "Este complet inacceptabil faptul că în ultimii 40 de ani nu au existat tratamente noi pentru endometrioză. Prea multe femei şi fete suferă de simptome debilitante, cum ar fi durere pelvină cronică, oboseală şi chiar probleme de fertilitate, iar tratamentele hormonale şi chirurgicale actuale nu sunt potrivite pentru toată lumea".
"Endometrioza reprezintă un domeniu extrem de subfinanţat în sănătatea femeilor, aşa că suntem foarte încântaţi să colaborăm cu guvernul scoţian şi să investim în cercetare medicală care ar putea transforma modul în care afecţiunea este tratată în cazul a milioane de femei", a adăugat Lindsay.
Maree Todd, responsabilă cu sănătatea publică şi sănătatea femeilor în cadrul guvernului scoţian a declarat: "Scoţia este prima ţară din Marea Britanie care a introdus un plan pentru sănătatea femeilor, endometrioza fiind una dintre primele sale priorităţi (...). Sunt bucuroasă că finanţăm în comun cercetarea cu Wellbeing of Women pentru ceea ce ar putea fi primul tratament non-hormonal pentru endometrioză. Este o piatră de temelie pentru a ne asigura că persoanelor cu endometrioză le sunt oferite opţiuni de tratament potrivite nevoilor lor". (sursa Agerpres)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Fri, 10 Mar 2023 09:29:21 +0200
Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii https://monitoruldegalati.ro/sanatate/antioxidantii-din-hibiscus-pot-contribui-la-combaterea-obezitatii.html https://monitoruldegalati.ro/sanatate/antioxidantii-din-hibiscus-pot-contribui-la-combaterea-obezitatii.html Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii

Antioxidanţii din hibiscus deţin proprietăţi anti-obezitate care pot contribui la găsirea unor alternative alimentare la medicamentele actuale prescrise pentru ţinerea sub control a greutăţii corporale, potrivit unui studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), informează agenţia de presă Xinhua.
Studiul, publicat în International Journal of Food Science and Technology în decembrie 2022, a cercetat felul în care compuşii antioxidanţi (extracte fenolice) şi acizii organici (acid hidroxicitric) obţinuţi din Hibiscus sabdariffa, o varietate rezistentă de hibiscus, pot să inhibe formarea celulelor adipoase.
În timp ce celulele tratate doar cu acid hidroxicitric nu au prezentat modificări ale conţinutului de grăsime din adipocite, extractele fenolice au putut să reducă acumulările de lipide cu aproximativ 95% în celulele stem derivate din ţesut adipos uman.
"Aceşti compuşi fenolici sunt obţinuţi din plante şi pot fi consumaţi de oameni, de aceea ar trebui să existe puţine efecte secundar sau chiar deloc", a declarat coordonatoarea studiului, Manisha Singh, care urmează studii de doctorat la RMIT.
Potrivit unui comunicat publicat de universitatea australiană, consumul excesiv de lipide poate duce la formarea de celule adipoase, denumite adipocite, care au un rol vital în reglementarea energiei organismului şi a glicemiei. Dacă aportul energetic depăşeşte consumul, acest fapt poate să ducă la creşterea atât a mărimii, cât şi a numărului de celule adipoase, contribuind la instalarea obezităţii.
"Extractele fenolice din hibiscus pot contribui la crearea unui produs alimentar sănătos, care să fie eficient atunci când interferează cu formarea de celule adipoase, dar care poate să şi ocolească efectele secundare negative ale unora dintre medicamentele actuale", a declarat Benu Adhikari, coautor al studiului şi profesor la RMIT.
În etapa viitoare, echipa de la universitatea australiană intenţionează să încapsuleze extractele fenolice pentru a le folosi în produse alimentare sănătoase, deoarece autorii studiului sunt de părere că extractele pot fi transformate în particule mici şi utilizate la prepararea unor băuturi răcoritoare. (sursa Agerpres)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Sanatate Fri, 10 Mar 2023 09:28:35 +0200