Virusul herpes simplex (HSV) este cunoscut în special pentru două dintre formele sale: HSV-1 şi HSV-2. Cel dintâi este asociat cu infecţiile orofaciale (în special buzele). Cel de-al doilea, HSV-2, afectează zona genitală, fiind o infecţie importantă din cauza naturii sale adesea asimptomatică. Ambele tipuri de virus herpes simplex pot cauza infecţii primare ale tractului genital, infecţia cu HSV-1 devenind o cauză din ce în ce mai frecventă pentru bolile genitale. Odată infectat, organismul nu poate fi vindecat.
Rezultatele cercetării realizate de diferite instituţii din Statele Unite arată că vaccinul cu glicoproteină D a fost ineficient în cazul infecţiei cu HSV-2 şi a avut efecte pozitive în cazul infecţiei cu HSV-1 (cu sau fără boală) în proporţie de 35%. În ceea ce priveşte boala, eficienţa împotriva prevenirii bolii genitale HSV-1 a fost de 58% şi de doar 20% în cazul bolii cu herpes genital HSV-2. Cercetarea susţinută de Institutul Naţional de Sănătate American şi diverşi sponsori a implicat peste 8.000 de femei, cu vârste între 18-30 de ani, negative la anticorpi pentru HSV-1 şi HSV-2. Studiul s-a desfăşurat între 2003 şi 2007, în 40 de zone ale SUA şi 10 din Canada. Au fost efecuate studii de laborator pentru a confirma statutul seronegativ al HSV-1 sau HSV-2 la începutul cercetării, precum şi seroconversia în perioada următoare. Concluzia studiului este că strategiile de control al infecţiilor cu herpes genital trebuie să se axeze pe chimioterapie antivirală, educaţie sanitară şi utilizarea prezervativelor.
HSV este o boală cu transmitere sexuală, adesea asimptomatică. Atunci când infecţia se manifestă, apar umflături apoase, dureroase, pe piele sau pe organele genitale. Există persoane care au dureri în timpul urinării şi unele femei care au scurgeri vaginale. Este o boală contagioasă, mai ales în timpul unei erupţii. Prima manifestare poate fi însoţită de simptome asemănătoare gripei. Infecţia cu HSV-2 este mai comună în cazul femeilor. Este mai probabilă transmiterea de la un bărbat infectat către o parteneră de sex feminin decât invers. Persoanele diagnosticate cu un prim episod de herpes genital se pot aştepta la alte izbucniri (de obicei 4-5) în decursul unui an. Se poate întâmpla ca persoana să afle de această primă erupţie la mult timp după aceea. În ani, frecvenţa momentelor recurente scade. Infecţia cu virusul herpetic este incurabilă deocamdată, însă tratamentele antivirale pot scurta sau preveni erupţiile. Alte terapii pot reduce riscul transmiterii.