23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legiuitorii europeni au mers, în unele cazuri, cu măsurile de precauţie la extrem. În loc să ajute, o parte dintre directive nu fac decât să cauzeze bătaie de cap şi chiar pierderi financiare, pentru acei producători sau comercianţi care se supun legii. BusinessInsider a realizat un clasament al celor mai stupide directive comunitare.


Bananele nu trebuie să fie prea curbate


În 1995, UE a emis o directivă pentru cultivatorii de banane şi castraveţi, potrivit căruia fructele şi legumele cu o curbură exagerată ar trebui considerate rebut şi aruncate. Au trecut 13 ani până ce leguitorii şi-au dat seama că au comis o greşeală, în urma căreia mulţi producători pierdeau bani aruncând banane în perfectă stare, din simplul motiv că erau prea curbate.

Consumul de apă nu previne deshidratarea

Oficialii UE au decis, pe baza unor studii efectuate pe o perioadă de trei ani, că nu există evidenţe care să ateste faptul că apa poate preveni deshidratarea. În consecinţă, au interzis îmbuteliatorilor să se promoveze făcând referire la calitatea apei de a preveni deshidratarea.

Prunele nu sunt laxative

Investigaţiile UE au ajuns şi în livada cu pruni, legiuitorii stabilind că nu există nicio legătură evidentă între consumul de prune şi funcţionarea normală a intestinului. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a organizat chiar un concurs de mâncat prune pentru a-şi demonstra ipoteza. Concluzia a fost în defavoarea producătorilor care îşi vindeau marfa făcând apel la proprietăţile laxative ale fructului.

Preţul ouălelor nu poate fi stabilit pe bucată

O directivă a UE din 2010 spune că preţul legumelor şi fructelor nu se mai poate stabili la bucată, ci în funcţie de greutate. Instituţiile UE abilitate recunosc însă că nu îi pot opri pe producători să vândă la cutie, atâta timp cât menţionează şi greutatea produselor respective. De aceea, în rafturile magazinelor există încă ouă la cutie, spre exemplu.


Articole înrudite