Senzaţia de foame care apare deodată când privim imagini cu mâncare nu este doar un rezultat al minţii, ci îşi are originea şi în sânge, relatează site-ul thelocal.de, care citează rezultatele unui studiu apărut în publicaţia ştiinţifică „Journal of Obesity”.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munchen au arătat că nivelul hormonului care controlează apetitul creşte atunci când o persoană vede imagini cu mâncare.
Specialiştii afirmă că persoanele care încearcă să slăbească ar trebui să evite pe cât posibil să se uite la imagini cu mâncare delicioasă.
Echipa de cercetători condusă de Axel Steiger a selectat pentru studiu opt bărbaţi tineri şi le-a măsurat nivelul de ghrelin din sânge. Acest hormon nu controlează doar apetitul, ci joacă un rol şi în digestie.
Oamenii de ştiinţă au măsurat o creştere a nivelului de ghrelin când bărbaţilor li s-au arătat fotografii cu pizza, şniţel, îngheţată sau tort de ciocolată, în ciuda faptului că nu avea cum să le fie fizic foame, deoarece luaseră de puţin timp micul dejun, relatează cotidianul Die Welt.
Alţi hormoni asociaţi cu metabolismul, precum leptina sau insulina, nu au fost afectaţi de fotografii, iar nivelul de ghrelin nu s-a modificat când bărbaţilor li s-au arătat fotografii cu altceva decât mâncare. "Creierul nostru procesează aceşti stimuli optici şi, fără un control conştient, procesele fizice încep, ceea ce ne controlează senzaţia de apetit", a spus Petra Schussler, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat.
"Acesta este un mecanism care ne-ar putea determina să mâncăm o bucată de tort chiar dacă nu au trecut decât două ore de la micul dejun", a spus Petra Schussler.